Наставља се суђење Репаку за злочине против Срба

Норвешки суд саопштио је да ће се наставити судски процес против босанског муслимана Мирсада Репака кога норвешко тужилаштво терети за ратне злочине против српских цивила почињене 1992. године и на тај начин је одбацио захтев одбране да процес буде обустављен.

Одбрана је сматрала да би овај случај, први за суђења за ратне злочине на територији Норвешке, требало да буде одбачен као противуставан јер су оптужбе засноване на законском решењу које није било на снази у тренутку када су злочини почињени на просторима бивше Југославије, пренела је агенција Ројтерс.

Међутим, Окружни суд у Ослу навео је да злочини, за које се Репак терети, подлежу кажњавању како по старом тако и по новом закону и да су законске одредбе које се односе на кажњавање таквих злодела сличне, те да је неоправдано позивање на примену (само) нових параграфа о ратним злочинима.

Репак (42), који се 1993. године доселио и добио норвешко држављанство, терети се да је као припадник Хрватских одбрамбених снага (ХОС) починио злочине против човечности, ратне злочине, силовања, затварања и мучења од маја до октобра 1992. године над 18 заробљених српских цивила - мушкараца и жена у Столцу и логору Дретељ у јужној Босни и Херцеговини.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 01. сеп 2008, 20:46) - anonymous [нерегистровани]

posteno sudjenje?

mozda ovo sudjenje bude posteno za razliku od onih u Hagu?