Повреда Лаушевићевог права на одбрану

Републички тужилац Слободан Радовановић поднео је захтев за заштиту законитости, поводом пресуде Врховног суда Црне Горе којом је глумцу Жарку Лаушевићу повећана казна са четири на 13 година затвора.

Поводом пресуде Врховног суда Црне Горе којем је глумцу Жарку Лаушевићу повећана казна са четири на 13 година затвора, републички тужилац Слободан Радовановић поднео је захтев за заштиту законитости.

Радовановић сматра да је дошло до повреде закона и Лаушевићевог права на одбрану с обзиром на то да некадашњи савезни државни тужилац никада није одлучио о његовом захтеву за заштиту законитости, пошто је у то време био блокиран рад савезних правосудних органа, изјавио је портпарол Републичког тужилаштва Томо Зорић.

Зорић је у изјави Танјугу напоменуо да је републички тужилац надлежном суду поднео захтев сходно Закону о јавном тужилаштву за одлагање казне затвора, односно извршење кривичне санкције.

Одлучује Врховни суд Србије 

О захтеву републичког јавног тужиоца одлучиваће Врховни суд Србије.

Поред овог захтева, Врховни суд би у току септембра, како је раније најавио, требало да одлучи о захтеву Лаушевићевих бранилаца за ванредно ублажавање казне затвора.

Лаушевић се сада налази у притвору у Њујорку где је 2. јула ухапшен, јер није имао боравишне папире.

Амерички суд 14. септембра треба да одлучи да ли ће Лаушевића депортовати у Србију или ће сачекати захтев за изручење, пошто је за Лаушевићем и даље на снази потерница коју је за њим расписао Трећи општинску суд у Београду 2002. године.

Пошто је у притвору до изрицања првостепене пресуде провео четири и по године, остало му је да одслужи још осам и по година.

После више изречених пресуда које су укидане, Врховни суд Црне Горе је 2001. године изрекао Лаушевићу правоснажну пресуду од 13 година затвора, због које сада српски тужилац тражи заштиту законитости.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(среда, 09. сеп 2009, 09:59) - anonymous [нерегистровани]

Ne dajte ga

Zarko Lausevic nije siledzija, nije taj jad ucinio iz obesti, vec se branio, molim vas sve ko moze to da pomogne, da ga ne predate Crnogorcima.
Zarko se toliko vec napatio da je, Boze pravde, odsluzio svoju kaznu!!!!!!!!

(уторак, 08. сеп 2009, 22:29) - anonymous [нерегистровани]

Ne dajte ga

Ako imate malo svijesti ne dajte ga pokondire nim pravdoljupcima da dokraice ovog momka koji se vec dokazao dobrim covjekom i Srbinom.
Treba sto prije pisati peticiju.

(уторак, 08. сеп 2009, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

ovo

za klince je ziva istina, strasno kakve generacije odrastaju! cini se sve gore i gore! nego el zna neko sta je sa zarkovim bratom, el on nesto osudjen ili ne? sto se zarka tice, ja sam za to da ga se oslobodi!

(уторак, 08. сеп 2009, 20:49) - anonymous [нерегистровани]

tuzilastvvo

ako dobro shvatam, tuzilastvo srbije radi na tome da se lausevcu ukineu sve te sulude presude i kazne i da se taj covek najzad rehabilituje i oslobodi optuzbi i pusti na miru da zivi sa svojom porodicom. potpuno podrzavam ako je to tako i ako sam lepo shvvatio jer je lausevic nevin osudjen, a i odlezao je kaznu vec jednom i nije bezao tada nigde. kako je moguce da neko odlezi kaznu pa da mu onda kazu e ajd sad jos dvaput tolko! pa ja bih pobegao na severni pol!el to uopste moguce po zakonu?

(уторак, 08. сеп 2009, 20:42) - anonymous [нерегистровани]

Sloboda

Kod vas je pravda da se za ubistvo ne odgovara,jadna Srbija kakvih imamo.

(уторак, 08. сеп 2009, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

slo+bo+da

sloboda za zarka!

(уторак, 08. сеп 2009, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

demokratija

koliko ima demokratije u c.g. vidi se iz sslucaja njihovog gradonacelnika podgoricce! ni slucajno ne dajte zarka crnogorcima, dajte mu srpsko drzavljanstvo i neka dodje u srbiju da nastavi da snima filmove!

(уторак, 08. сеп 2009, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

danas

danas klinci bez trunke postovanja potezu oruzje koje ni nemaju pravo da nose i pucaju jedni u druge ispred skola. ovaj covek je barr imao dozvolu za pistolj. i uradio je tooliko nezaboravnih uloga. time je bar nesto dobro i korisno za nas ucinio. pustite ga na slobodu i neka dodje da zivi u srbiji sa zenom i decom.

(уторак, 08. сеп 2009, 19:31) - zarko [нерегистровани]

Lausevic

Tako je, pustite ga na miru vec jednom.

(уторак, 08. сеп 2009, 19:30) - anonymous [нерегистровани]

Sloboda

Oslobodite coveka, taj se dovoljno napatio!