Ухапшено петоро запослених због трагедије у Ужицу

Због експлозије у ужичкој фабрици "Први Партизан", у којој је погинуло седморо радника, ухапшено петоро запослених фабрике, изјавио министар полиције Ивица Дачић. Узрок трагедије људски фактор. Осумњичени сутра пред истражним судијом.

Резултати истраге показали су да је гушење угљен моноксидом узрок смрти седморо радника ужичке фабрике "Први партизан", а експлозије - људски фактор и да је због тога ухапшено пет особа запослених у том предузећу, изјавио је заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Ухапшени су Јањић Велибор (1953), радник на засипању барута, Пешић Милојка (1953), шеф за противпожарну заштиту, Ђерић Милисав (1960), пословођа, Ђерић Првослав (1966),  руководилац погона и Ћировић Зоран (1954), руководилац контроле, саопштио је МУП.

"На основу резултата истраге ухапшено је петоро запослених због основане сумње да су извршили тешко дело против опште сигурности у вези са кривичним делом изазивања опште опасности", рекао је Дачић.

Министар је прецизирао да је петоро запослених осумњичено да се нису придржавали мера заштите на раду и да "нису поштовали упутства о манипулисању барутом", које је, како је рекао, довело до смрти радника и уништења имовине.

Осумњиченима је одређена мера задржавања. Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво настављају прикупљање доказа у циљу утврђивања одговорности других запослених и руководства предузећа "Први Партизан", ради расветљавања свих околности које су изазвале експлозију, саопштио је МУП.

Истрага против осумњичених

Тужилаштво ће захтевати спровођење истраге против петоро запослених у погонима наменске производње предузећа 'Први Партизан' из Ужица, пошто је у сарадњи са полицијом утврдило да постоји основана сумња да су извршили кривично дело тешко дело против опште сигурности, изјавио је портпарол републичког тужилаштва Томо Зорић.

"На основу досадашњих резултата истраге, постоји основана сумња да су, услед више пропуста у раду, непридржавајући се упутстава о поступању са барутом, осумњичени извршили кривично дело - тешко дело против опште сигурности", прецизирао је Зорић.

Зорић је додао да ће Општинско јавно тужилаштво у Ужицу затражити спровођење истраге против осумњичених, који ће сутра бити изведени на саслушање пред истражног судију.

У несрећи, која се у "Првом Партизану" догодила у четвртак увече, у четири експлозије погинули су Светлана Ђурић, Јасмина Остојић, Гордана Ђокић, Биљана Луковић, Вида Терзић, Драган Миловановић и Јелена Лончаревић, а лакше је повређено 14 радника.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво