Дан жалости у Србији

У Ужицу сахрањено пет од седам радника фабрике "Први Партизан", који су страдали у четвртак, после експлозије у тој фабрици. У Србији Дан жалости. Комеморацији у Народном позоришту присуствовали су премијер Мирко Цветковић и министри унутрашњих послова и одбране Ивица Дачић и Драган Шутановац.

Петоро, од укупно седморо радника ужичке фабрике "Први Партизан", који су у четвртак увече страдали после експлозије бомбе у погонима фабрике, сахрањено је у Ужицу.

Опело су служили свештеници ужичке цркве.

"Тужно је данас Ужице, тужна је данас Србија зато што на последњи пут из града пратимо седам цветова, православних хришћана, нека почивају у светлости царства небеског", рекао је протојереј Милић Драговић.

Двоје погинулих радника ће бити сахрањено сутра.

У ужичкој фабрици муниције "Први Партизан", након четири везане експлозије у погону за барутно пуњење у објекту "Тунел", које су се догодиле у четвртак, погинуло је седморо радника, од којих шест жена и један мушкарац. Због те трагедије у Србији је проглашен Дан жалости.

Погинули су: Светлана Ђурић, Јелена Лончаревић, Јасмина Остојић, Гордана Ђокић, Биљана Луковић, Вида Терзић и Драган Миловановић.

Комеморативни скуп поводом трагедије у Ужицу одржан је у Народном позоришту у том граду, а осим чланова породице и представника фабрике, присуствовали су премијер Србије Мирко Цветковић, министри унутрашњих послова и одбране, Ивица Дачић и Драган Шутановац, и градски функционери.

Локална самоуправа, Влада Србије, председник државе, сва министарства дубоко саучествују у тузи и жалости с породицама и да ће им пружити сву могућу помоћ, поручено је на скупу.

"Трагично је настрадало седморо младих људи који су поштено радили и зарађивали за живот и они неће бити заборављени", истакнуто је на комеморативном скупу.

Од настрадалих су се, у име града Ужица и Фабрике "Први Партизан", опростили градоначелник Јован Марковић и директор те фабрике Добросав Андрић, наглашавајући да "свака смрт боли, а да је посебно тешка када умиру млади људи који су још много тога могли да пруже".

Андрић је рекао да смрт увек боли и да се тешко прихвата, а да је седморо радника "Првог Партизана" задесила у часу када су поштено радили и зарађивали свој хлеб. Најтеже је онима који су их највише волели чији бол је неутешан, а губитак ненадокнадив, рекао је Андрић, поручивши да ће "Први Партизан" учинити све да помогне породицама.

Он је истакао да је "фабрика изгубила другаре и пријатеље с којима су радници делили и мале и велике тајне и да, иако њих више нема, остале су бројне драге успомене које ћемо чувати".

Градоначелник Ужица је рекао да је у читавом граду посебна тишина и велика жалост и да нема тих речи које би могле да искажу сву тугу која је присутна у Ужицу.

Марковић је поручио да је ово тренутак када се "од свих нас очекује да будемо много хуманији и солидарнији него што јесмо, обећавши породицама настрадалих да ће им локална самоуправа пружити сву могућу помоћ.

Додао је да је град Ужице, као и сама фабрика "Први Партизан" добила многобројне телеграме саучешћа с разних страна, захваливши се свима на изразима саучешћа у болу читавог града.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара