Шешељ ће се бранити сам

Српска радикална странка и тим за одбрану Војислава Шешеља најоштрије су осудили покушај Тужилаштва и претресног већа Хашког трибунала због намере да лидеру радикала "на мала врата" уведу браниоца. Отпор и супротстављање Шешеља биће и "по цену живота", тврди генерални секретар СРС Александар Вучић.

Генерални секретар СРС Александар Вучић рекао је да се лидер радикала изборио за то да се брани сам, а покушај Тужилаштва и претресног већа да Шешељу "на мала полако уведу неку врсту браниоца" оценио као "неправничко и вандалско" понашање.

Последњим одлукама, како је оценио Вучић, судско веће оставља широк простор за манипулацију тужилаштва из разлога што је, како је истакао, Тужилаштво построшило 63 одсто времена за своје сведоке, а ниједна тачка оптужнице није доказана.

Генерални секретар СРС је најавио да ће Шешељ искористити време од месец дана колико је добио, да одговори на захтев Тужилаштва и да, уколико му се наметне бранилац, неће учествовати у поступку.

"Његов отпор и супротстављање биће најјаче могуће па чак и по цену живота", истакао је Вучић.

Одложено суђење Шешељу до одлуке жалбеног већа

Портпарол Хашког суда Нерма Јелачић изјавила је  да је суђење Војиславу Шешељу прекинуто док се Жалбено веће не изјасни о захтеву Тужилаштва да се оптуженом наметне бранилац.

Јелачићева је на редовном прес брифингу у Хагу рекла да ће рочишта у случају Шешеља бити поново заказана када жалбено веће одлучи о захтеву Тужилаштва да се рочишта прекину док претресно веће не одлучи о захтеву тужилаштва да се оптуженом наметне бранилац.

Шешељ је од претресног већа Трибунала затражио рок од два месеца у коме ће одговорити на захтев хашког тужилаштва да му се наметне бранилац.

Председавајући судија Жан Клод Антонети затражио је на јучерашњем суђењу од жалбеног већа да се хитно изјасни да ли је Тужилаштво дужно да настави са извођењем својих сведока, или ће суђење бити прекинуто док се не одлучи о захтеву Тужилаштва да се Шешељу, који се сам брани, а кога оптужују за опструкцију процеса, одмах одузме право да води сопствену одбрану и одреди адвокат.

Јелачићева је рекла да је за уторак, 2. септембар, заказана статусна конференција у случају бившег начелника генералштаба југословенске војске Момчила Перишића, оптуженог за ратне злочине у БиХ и Хрватској од 1993-1995.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи