Седам погинулих у експлозији у фабрици муниције у Ужицу

У фабрици муниције "Први Партизан" у Ужицу седам радника је изгубило живот, након четири везане експлозије у погону за елеборацију, потврдио за РТС помоћник министра унутрашњих послова за ванредне ситуације Предраг Марић. Петнаест радника је задобило лакше телесне повреде. Узроци експлозије се испитују.

У екплозији у фабрици муниције "Први Партизан" у Ужицу погинуло је седморо људи, потврдио је за РТС помоћник министра унутрашњих послова за ванредне ситуације Предраг Марић. Петнаест радника је задобило лакше телесне повреде и након лекарске интервенције пуштени су на кућно лечење.

Ватрогасне екипе потпуно су локализовале пожар, тако да нема опасности од нових експлозија, рекао је Марић.

Узроци експлозије у фабрици муниције се утврђују, а у Ужице је стигao и заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

На пријемно одељење ужичке Опште болнице примљено је петнаест радника, са лакшим телесним повредама. Дежурна докторка рекла је да се ради о блажим интоксикацијама угљенмоноксидом и огреботинама.  

Председник општине Ужица Јован Марковић рекао је за РТС да безбедност у граду није угрожена".

Дописник РТС-а је јавио да се испред фабрике окупио велики број родбине. У ваздуху се и даље осећа мирис дима, а у кругу фабрике налазе се ватрогасна кола и возила хитне помоћи.

Према незваничним информацијама, у другој смени радило је око 300 радника, а у делу где су се догодиле експлозије било је 10 до 15 радника.

У фабрици муниције у четвртак су се догодиле четири експлозије. Како је јавила дописница РТС-а прва експлозија догодила се око 21.15 часова у одељењу за барутно пуњење.

Фабрика "Први партизан" се бави производњом муниције већ 80 година, почев од 1928. године када је и основана. "Први партизан" снадбева муницијом војску и полицију Републике Србије, а такође и многе армије света.

Фабрика производи и спортску и ловачку муницију која се продаје на свим континентима. Има три производна погона и запошљава више од 600 радника, па је самим тим и веома важан чинилац у привреди региона југозападне Србије.

"Први партизан" производи стрељачку муницију, спортску и ловачку муницију, подкалибарску артиљеријску муницију, опрему за производњу муниције, алате за производњу муниције, медицинску опрему и инжењеринг.

Подаци о претходним несрећама

Претходна несрећа у погону наменске индустрије десила се 26. августа прошле године у Крушевцу. У експлозији у фабрици за производњу експлозива и пиротехнике корпорације "Трајал" лакше је повређено седам радника те фабрике.

Експлозија је причинила велику материјалну штету, па је производња у том погону била прекинута.

Вероватно једна од најтежих хаварија и несрећа у наменској индустрији догодила се у  земунској фабрици хемијских производа Грмеч 23. јуна 1995. године. У експлозији је погинуло 11, а повређено девет радника.

Експлозија у "Првој искри " у Баричу 29. маја 2006. године однело је три људска живота.

Прошле године, 6. априла у Земуну након експлозије пет буради с диметоатом  у "Галеници - Фитофармација" отровало и опекло око 40 радника, полицајаца и ватрогасаца.

Када је у истом месецу, 17. априла 2008. године у фабрици скроба у Панчеву експлодирао филтер за сушење, у великом пожару причињена велика материјална штета али није било
повређених.

У Лештанима 3. новембра 2008. године троје је људи тешко повређено у фабрици за производњу ракетних горива када је експлодирала смеса за пуњење противградних ракета.

У лозничкој Вискози велики пожар избио је 8. децембра 2008. Није било повређених, али је концентрација сумпордиоксида у Лозници била изузетно повећана.

Дан "Првог партизана" из Ужица  22. новембар, сећање је на експлозију у партизанској фабрици оружја и муниције  1941. године у трезорима Народне банке, данашњем Народном музеју, где је и била смештена фабрика настала на темељима Фабрике оружја и муниције која је из Крања пресељена у Ужице 1928. године.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво