Читај ми!

Станишић и Симатовић ослобођени

Хашки трибунал ослободио Јовицу Станишића, бившег шефа Службе државне безбедности и његовог помоћника Франка Симатовића Френкија. Они су били оптужени за злочине над несрпским цивилима у Хрватској и Бих 1991-1995.

20.28 - Како  РТС-а незванично сазнаје, Јовица Станишић и Франко Симатовић ће сутра око 8 сати полетети владиним авионом из Ротердама за Србију. 

16.53 - Јовица Станишић и Франко Симатовић ослобођени свих оптужби. 

16.00 - Почело изрицање пресуде Јовици Станишићу и Франку Симатовићу. 

Хашки Трибунал ослободио је бившег шефа Службе државне безбедности Србије Јовицу Станишића и његовог помоћника Франка Симатовића Френкија оптужби за злочине над несрпским цивилима у Хрватској и БиХ, 1991-95. 

Веће је наложило да Симатовић и Станишић буду пуштени на слободу из притворске јединице у Схевенингену чим буду завршене одговарајуће припреме.

Веће није могло да закључи да су Станишић и Симатовић одговорни за усмеравање, организовање, опремање, обучавање, наоружавање и финансирање јединица државне безбедности Србије, које су, како се наводи у оптужници, убијале, прогониле и депортовале цивиле Хрвате, босанске муслимане, босанске Хрвате и друге несрбе из БиХ и Хрватске од 1991. до 1995. године.

Веће није могло да закључи да је Станишић служио као "канал везе" између Слободана Милошевића, Радована Караџића и Милана Мартића, који су, како се наводи, били главни организатори удруженог злочиначког подухвата.

Већина чланова већа установила је да се Станишић и Симатовић не могу окарактерисати као учесници у удруженом злочиначком подухвату.

Са изузетком у Добоју и Босанском Шамцу, веће није закључило да је Јединица за специјалне операције (ЈСО) починила злочине у својим операцијама.

Одлуци Судског већа успротивила се једино судија Мишел Пикар.

Већина чланова Већа, уз супротно мишљење Пикарове, сматра да допринос оптужених операцијама ЈСО у Добоју и Босанском Шамцу није била довољна да би се могла окарактерисати као помагање и подржавање чињења злочина.

Бранилац Јовице Станишића, Вејн Џордаш изјавио је да је његов клијент "у шоку од среће" због ослобађајуће пресуде коју му је данас изрекао хашки Трибунал.

Џордаш је, у изјави новинарима испред зграде Трибунала, најавио да ће Станишић већ сутра отпутовати за Београд и да је срећан што ће се вратити свом животу.

"Хашки Трибунал је доказао да може спроводити правду", рекао је Станишићев британски адвокат, додавши да је данас "срећан дан за правду".

"Трибунал је показао да је у стању да правилно разматра доказе и спроведе правду. Видећемо да ли ће се тужилаштво жалити", оценио је Џордаш.

По његовом виђењу, улагање жалбе ће бити "веома тешко", зато што су судије изразиле јасну "сумњу" да су Станишић и Симатовић учествовали у злочинима.

Станишића (62) и Симатовића (62) оптужница је теретила за прогон, убиства, депортације и присилно премештање хрватских и муслиманских цивила. Та кривична дела у оптужници су квалификована као злочини против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.

Тужилаштво је затражило да Станишићу и Симатовићу буде изречена казна доживотног затвора.

Одбране су тражиле да оптужени буду ослобођени, тврдећи да тужиоци нису доказали њихову кривицу ни по једној тачки оптужнице.

Станишића и Симатовића ухапсиле су власти Србије током операције Сабља после убиства премијера Зорана Ђинђића, 12. марта 2003. године. Станишић је пребачен у Хаг 11. јуна, а Симатовић 30. маја те године.

У првом појављивању пред судијом, обојици су изјавила да нису криви.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво