Читај ми!

Подигнута оптужница против Дулића

Против бившег министра Оливера Дулића и његових сарадника Тужилаштво за организовани криминал подигло оптужницу због злоупотреба службеног положаја приликом издавања дозвола за рад предузећу "Нуба инвест". Оптжница подигнута пошто је Тужилаштво завршило истрагу, рекао тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против бившег министра за заштиту животне средине и просторног планирања Оливера Дулића и његових сарадника због злоупотреба приликом издавања дозвола за рад предузећу "Нуба инвест".

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да је оптужница подигнута након што је Тужилаштво, поступајући по наредби Посебног одељења Вишег суда у Београду, завршило истрагу против Дулића, његовог тадашњег сарадника министарству Небојше Јањића и директора "Путева Србије" Зорана Дробњака.

У току допуне истраге спроведене су све радње које је наложио Виши суд у Београду, па је против окривљених Дулића, Дробњака и Јањића подигнута оптужница којом им се на терет ставља извршење кривичног дела злоупотребе службеног положаја, навео је тужилац.

"Након спроведеног економско-финансијског вештачења, испитивања сведока које је наложио суд својом наредбом, као и сведока за које је Тужилаштво за организовани криминал нашло да је то целисходно, затим саслушања представника оштећених јавних предузећа, прибављања општих и појединачних аката која су регулисала овлашћења окривљених и превођења писаних доказа чије извођење је предложено, Тужилаштво налази да је потврђена сумња да су окривљени извршили кривично дело које им се оптужницом ставља на терет", прецизирао је Радисављевић.

Навео је да је Тужилаштво одбило предлоге одбране да се у току истраге поново саслуша Небојша Јањић, као и да се предузму још неке истражне радње, јер сматра да су до сада прикупљени докази потврдили сумњу да су окривљени извршили дела која им се стављају на терет.

Демократска странка је саопштила да је против бившег министра Оливера Дулића подигнута  оптужница за кривично дело које не постоји нигде у Европи.

Оптужница на доради 

Против Дулића је половином октобра најпре подигнут оптужни предлог, али је Тужилаштво после проширења истраге дошло до нових доказа на основу којих је две седмице касније подигло оптужницу која га, заједно са Јањићем и Дробњаком, терети за тежи облик кривичног дела злоупотреба службеног положаја за који је запрећена казна од две до 12 година затвора.

Специјални суд у Београду, међутим, почетком децембра вратио је тужилаштву оптужницу на дораду и наложио му да се у оквиру допуне истраге обави економско-финансијско вештачење ради утврђивања висине имовинске користи и да се на српски преведу докази из Словеније.

Такође, наложено је да се прибаве акти који регулишу овлашћења Дулића, његовог тадашњег сарадника у министарству Небојше Јањића и директора "Путева Србије" Зорана Дробњака.

Дулић и остали терете се да су инвеститору "Нуба инвест" из Београда незаконито издали прво саобраћајно-технике услове, потом локацијске дозволе, затим сагласности и на крају грађевинске дозволе, и поред упозорења од стране запослених у Министарству животне средине и просторног планирања и предузећу "Путеви Србије" да за то нису испуњени прописани услови.

Издавањем захтеваних дозвола инвеститору "Нуба инвест" омогућено је да приступи изградњи оптичке мреже на путном земљишту на државним путевима којима управља ЈП "Путеви Србије", и то на најважнијим магистралним коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом, рекао је раније тужилац Миљко Радисављевић.

Поред тога, у поступку одлучивања о захтевима "Нуба инвест", они су тог инвеститора ставили у повлашћени положај у односу на све друге заинтересоване инвеститоре који су се обраћали истим захтевима Министарству и "Путевима Србије", јер су, за разлику од њих, захтевали да доставе сву потребну документацију која је иначе и прописана Законом о планирању и изградњи и закону о јавним путевима.

Скупштина Србије је 8. октобра укинула имунитет Дулићу.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 10. апр 2013, 21:14) - rade [нерегистровани]

sve oduzeti i zidati bolnice i skole

Bez oduzimanja cele imovine nema nista.Samo robija nije dovoljna.U protivnom criminal se isplati

(среда, 10. апр 2013, 19:12) - Miša [нерегистровани]

Svi koji su krivi u zatvor 02

Apsolutno se slažem, samo bih dodao još nešto.Treba takvima oduzeti svu imovinu i sve diplome poništiti, kako se nebi više niko osudio na pljačku.Bez ovoga , znajte da nema efekta.

(среда, 10. апр 2013, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

Svi koji su krivi u zatvor

Bravo sve kriminalce treba u zatvor i dati im cekic u ruke da tucaju kamen da naspemo puteve i zacepimo rupe sto su evo vec vise od deset godina razrovali,a ima ih mnogo mislim za ove sto su za zatvor .

(среда, 10. апр 2013, 17:50) - Дулејни [нерегистровани]

Браво

Јасан показатељ да ово није политички процес. Не би подигли оптужнице да није било ваљаних доказа.