Читај ми!

Хашки трибунал, равно до дна

Представници државних институција и политичких странака у Србији готово једногласно оцењују да је ослобађајућа пресуда Рамушу Харадинају неправедна, али, нажалост, и очекивана.

Председник Србије Томислав Николић оценио је да ће је изрицање ослобађајуће пресуде Харадинају ујединити грађане Србије, јер, како је истакао, неправда Србе може само да уздигне, а никако да их обори.

"Мислим да нису добро проценили Србе. Нас оволика неправда може само да подигне, никада не може да нас обори и разочара. Ми смо народ који је поносан када му чине неправде и можда из тога проистекне нова слога и мир међу грађанима Србије", истакао је Николић.

Председник Србије је, након што је у Краљеву положио венац на споменик ослободиоцима тог града у Другом светском рату, истакао да у светлу последњих пресуда Хашког трибунала из њега треба да буду ослобођени сви оптужени Срби.

"Ово је час кад из Хашког трибунала треба да изађу сви Срби, зато што, ако 'Олуја' није била злочин и ако Харадинај није починио злочин, где ће наћи злочин код политичара, команданата војски и полиције Срба који се налазе у Хашком трибуналу", навео је Николић.

Према његовим речима, сада нико не може да има сумње у истинитост онога што је Србија тврдила од самог оснивања Хашког трибунала: да то није правичан суд и да је његов циљ да Србе као народ и све српске државе осуди на вечито савијање главе пред некаквим злочинима.

Николић је упозорио да ће пресуде хрватским генералима Готовини и Маркачу и Харадинају оставити неизбрисиве последице по односе у региону.

"Не може да се деси да после свега овога ми наставимо да са својим суседима одржавамо односе какве смо имали до сада. Ако је неко хтео да нас посвађа, нашао је прави начин", истакао је Николић.

Председник Србије рекао је да је имао велику идеју да учествује у помирењу свих народа, наглашавајући да је то отпочео и са Македонијом и са Мађарском.

Према његовим речима, сада ће све то да стане само зато што они који нас убеђују да сарађујемо и живимо у миру у ствари све чине да се не помиримо.

"Иза ослобађајућих пресуда хрватским генералима и Харадинају крије се жеља дела међународне заједнице да Хрватској омогући да чиста уђе у ЕУ и да води свој процес против Србије и српског народа, а да се привременим институцијама у Приштини омогући да са Београдом преговарају неоптерећене хипотеком злочина које је чинила ОВК", рекао је председник Србије.

Како је оценио Николић, сада када је јасно шта заправо желе, мора да се разговара са Албанцима, али у потпуно новим односима.

"Желе независно Косово и да ми са таквом државом разговарамо. Са таквом државом ниједан политичар иза којег стоји народ неће да разговара", поручио је Николић.

Последња у низу политичких пресуда Трибунала

Влада Србије саопштила је да је Хашки трибунал нанео тежак ударац међународној правди и поставио велику препреку процесу помирења у региону.

"Оваква пресуда амнестира стравичне злочине и етничко чишћење Косова и Метохије и легитимише скрнављење правде елиминисањем и застрашивањем сведока", наводи се у саопштењу Владе.

Влада у саопштењу оцењује да пресуда охрабрује екстремисте и доводи у питање основне циљеве међународних мисија на Косову и Метохији.

Премијер Србије Ивица Дачић оценио је да је ослобађајућа пресуда Рамушу Харадинају била очекивана, да је последња у низу политичких, а не правних и праведних пресуда Трибунала, али да ће Србија, упркос томе, наставити преговоре са Приштином, јер је то у њеном интересу.

"У интересу је Србије и наставак дијалога и евроинтеграција", истакао је Дачић у изјави Танјугу.

Дачић је нагласио да ће и ова пресуда, као и пресуда хрватским генералима, отежати процес помирења у региону.

Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да је цела Србија шокирана одлуком Хашког трибунала о ослобађању од одговорности Рамуша Харадинаја и оценио да таква пресуда не представља допринос миру и стабилности у региону.

"Оно што је урадио Хашки суд је унижавање свих српских жртава, шамар правди, покушај да се прекроји историја и каже да српски животи нису важни", рекао је Вучић, после разговора са потпредседником аустријске владе и шефом дипломатије Михаелом Шпинделегером.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић оценио је да је Трибунал у Хагу данашњим ослобађањем вође некадашње Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја "послао поруку да је дозвољено убијати Србе".

"Ослобађајућа пресуда представља скандал и жесток удар на међународно право и правду. Тај суд више нема никакав легитимитет и не може да задржи назив 'часни суд'", наводи се у писаној изјави Стефановића.

Председник Скупштине Србије оценио је да ће пресуда Харадинају, као и пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу отежати процес помирења у региону, а стравични злочини над косовским Србима остати некажњени.

Отежан процес помирења у региону 

Шеф српске дипломатије Иван Мркић је, уочи изрицања пресуде Харадинају, у разговору са генералним секретаром УН Бан Кимуном рекао да би Србија, ако се понови још једна пресуда као што је била она изречена хрватским генералима, стварно требало да се запита да ли је претеривала у сарадњи са Трибуналом.

Министар правде Никола Селаковић оценио је да је Трибунал у Хагу, одлуком да ослободи Рамуша Харадинаја, други пут за десет дана "пљунуо у лице српским жртвама".

Селаковић каже да је одлука Трибунала срамота за међународно право и правду и да је сада пред Србијом дилема да ли и како треба наставити сарадњу с Трибуналом.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић поручио је на свом Твитер налогу, поводом ослобађајуће пресуде Рамушу Харадинају, да Србија не сме да клоне духом и да треба да се спреми за дебату о Трибуналу, коју је он заказао за април наредне године. 

Председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић оценио је да ће ослобађајућа пресуда за Рамуша Харадинаја само даље урушити кредибилитет Трибунала и да ће значајно отежати процес помирења на простору бивше Југославије.

"Тај процес ће значајно бити отежан, с обзиром на то да је да је евидентно да ће Хаг у јавности Србије, без сумње, бити означен као политички суд, а не правна институција", рекао је Љајић агенцији Бета.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић оценио је да је ослобађајућа пресуда Рамушу Харадинају неправедна и да је резултат непрофесионалне заштите сведока.

"У овом поступку није обезбеђена адекватна заштита сведока и то је довело до оваквог резултата", рекао је Вукчевић Танјугу.

Oдлука Трибунала је срамна и понижавајућа за све жртве, сматра председник Републике Српске Милорад Додик.  

Јавност у Србији је сагласна да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала за бившег вођу ОВК Рамуша Харадинаја пораз за међународно право и правду.

О пресуди Трибунала известили су и светски медији и организације за људска права уз различите оцене.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи