Читај ми!

Случај Харадинај, чекајући хашку правду

Хашки трибунал у четвртак донoси пресуду Рамушу Харадинају и још двојици бивших припадника ОВК због злочина над цивилима на Косову 1998. године. Тужилаштво затражило казну од 20 година затвора. Косовски Албанци очекују ослобађајућу пресуду. Приштина спремна за славље. Притисци и убиства сведока највећи проблем током процеса и истраге.

Један од најважнијих команданата Ослободилачке војске Косова, Рамуш Харадинај очекује пресуду Хашког трибунала, пред којим му је поново суђено за злочине над цивилма у околини Дечана, 1998. године. Тужилаштво трибунала је затражило 20 година затвора, а одбрана да Харадинај и саоптужени буду ослобођени.

Осим Харадинаја, коме се суди као команданту Оперативне зоне ОВК "Дукађин" у којој су се злочини догодили, за убиство укупно осам особа, од чега су двојица били Срби, оптужени су и Идриз Баљај и Љах Брахимај. Они су злочине, наводно, починили у логору ОВК у селу Јабланица.

Поновљено суђење Харадинају и саоптуженима почело је у августу 2011. године, а последњи сведок оптужбе саслушан је у априлу ове године у потпуној тајности. Тужиоци су тог заштићеног сведока, под псеудонимом PW-80, заједно са Шефћетом Кабашијем, сматрали кључним. Њихово одбијање да сведоче на првом суђењу Харадинају 2007. године било је основни разлог за доношење ослобађајуће пресуде и касније понављање процеса.

Током поновљеног суђења, тужиоци су пред судије извели 12 сведока, а још 44 изјава сведока у списе су увели у писаном облику. Ниједан од оптужених није изводио доказе у своју одбрану, пошто, по речима Харадинајевог браниоца, нису имали од чега да се бране, уверени да тужиоци нису доказали њихову кривицу.

На крају првог суђења по много широј оптужници, Харадинај и Баљај су 2008. године били ослобођени кривице, а Брахимај је осуђен на шест година затвора и ту казну, са скрећењем, је, у међувремену, издржао.

У првој пресуди је, међутим, писало да је суд био свестан да многи сведоци одбијају да сведоче или долазе у Хаг у страху од одмазде и често мењају исказе.

Усвојивши жалбу тужилаштва на првостепену пресуду, апелационо веће Трибунала наложило је, крајем јула 2010, да се суђење понови по шест од 37 тачака првобитне оптужнице, ограничених на злочине у Јабланици.

Застрашивање сведока

Проблем застрашивања сведока пратио је оба процеса у случају Харадинај, због чега су се главни хашки тужилац Серж Брамерц и његова претходница Карла дел Понте више пута жалили Савету безбедности Уједињених нација.

Главни сведок на поновљеном суђењу Шефћет Кабаши радије је пристао да буде осуђен за непоштовање суда због одбијања да сведочи, него да у судници исприча шта зна о злочинима у логору Јабланица. Он је чак рекао да не жели да доведе у опасност своју породицу која живи на Косову.

И са другим важним сведоцима тужилаштво је имало проблем, па је чак и само предложило суду да одустану од њихових исказа датих у судници сматрајући их нерелевантним.

У акцију "узнемиравања" сведока у овом случају били су укључени и највиши функционери косовских власти, па су се пред судом у Хагу нашли и некадашњи министар културе Астрит Харачија и његов сарадник Бајруш Морина. Хашки трибунал је, чак, водио истрагу и против заменика шефа УНМИК-а Стивена Шука, блиског пријатеља и саветника Рамуша Харадинаја, који је, наводно, Арачији рекао име заштићеног сведока.

О томе је пред Хашким судом сведочио истражитељ Пирет Милфор-Бардис. Шук је, убрзо, напустио функцију заменика шефа УНМИК-а, а Уједињене нације су против њега повеле истрагу због корупције, али резултати никада нису обелодањени.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је, дневнику Информер, рекао да је трагична судбина потенцијалних сведока последица "неспособности" чиновника у Хагу. "Свестан сам да су докази против њега танки, иако смо се ми стварно трудили да помогнемо Хашком трибуналу. Међутим, они су се доста аљкаво понели у том случају", рекао је Вукчевић, указујући да је током процеса против Рамуша Харадинаја "убијено 19 потенцијалних сведока".

Тужилаштво Хашког суда негирало је, међутим, да су сведоци у случају против бившег команданта западног фронта ОВК убијани, изражавајући изненађење Вукчевићевим тврдњама.

"Нема доказа да је било који сведок убијен зато што је био на списку за суђење Харадинају", рекао је представник Тужилаштва Фредерик Свинен.

Сам Харадинај је у свом аутобиографском делу "Прича о рату и слободи" записао да су припадници ОВК "сваког дана убијали српске полицајце". 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи