Читај ми!

Оптужни предлог против Дулића

Због сумње за кривично дело злоупотребе службеног положаја Тужилаштво за организовани криминал поднело оптужни предлог против бившег министра Оливера Дулића, Небојше Јањића и Зорана Дробњака. Оптужни предлог је компромис тужилаштва и власти, каже Оливер Дулић.

Тужилаштво за организовани криминал поднело је оптужни предлог против бившег министра Оливера Дулића, његовог помоћника Небојше Јањића и бившег директора "Путева Србије" Зорана Дробњака, због сумње да су извршили кривично дело злоупотребу службеног положаја.

Они се сумњиче да су фирми "Нуба инвест" незаконито давали дозволе, сагласности и услове за постављање мреже оптичких каблова дуж главних путева у Србији.

"Тужилаштво за организовани криминал је данас поднело оптужни предлог Посебном одељењу Вишег суда у Београд против Оливера Дулића, Небојше Јањића и Зорана Дробњака којима се ставља на терет да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја", рекао је за РТС тужилац Миљко Радисављевић.

Тужилац каже да је предлог поднет на основу кривичне пријаве Управе криминалистичке полиције, података који су тужилаштву достављени уз кривичну пријаву, као и на основу резултата доказних радњи које спровело тужилаштво за организовани криминал.

Дулић, Јањић и Дробњак су дали дозволе, сагласности и саобраћајно-техничке услове фирми "Нуба инвест" и поред упозорења запослених у Министарству животне средине и просторног планирања и "Путевима Србије", да та фирма не испуњава услове, наводи тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

"Издавањем захтеваних дозвола инвеститору 'Нуба инвест' омогућено је изгради инфраструктурни објеката, мрежу оптичких каблова, на путном земљишту на државним путевима којима управља ЈП 'Путеви Србије' и то на најважнијим магистралним коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом", рекао је Радисављевић.

Поред тога, у поступку одлучивања о захтевима "Нуба инвест" они су тог инвеститора ставили у повлашћени положај у односу на све друге заинтересоване инвеститоре који су се обраћали истим захтевима Министарству и "Путевима Србије", јер су за разлику од њих захтевали да доставе сву потребну документацију која је иначе и прописана законом о планирању и изградњи и закону о јавним путевима.

Тужилаштво је предложило да се након одржаног главног претреса (суђења) и након изводјења доказа који су предложени - сви окривљени осуде на безусловне казне затвора, рекао је Радисављевић.

"У овом тренутку значајно је да објасним да рад полиције и тужилаштва за организовани криминал на овом предмету није завршен, напротив, предмет нашег даљег заједничког рада биће истраживање да ли је у вези са издавањем дозвола инвеститорима Нуба инвест било и корупције", нагласио је тужилац.

Да подсетимо, РТС је претходних дана објавио документа која показују како је новац уместо за постављање оптичких каблова завршио на рачунима повезаних предузећа која су у власништву или под контролом двојице власника словеначког "Нуба холдинга".

Према његовим речима, у овом тренутку тужилаштво већ располаже одређеним подацима који указују да је ту било и коруптивних елемената и због тога интезивно сарађује не само са нашом полицијом већ и са колегама у иностранству у покушају да добијеме одговор то изузетно важно питање у овом тренутку.

Они се терете за најблажи облик кривичног дела злоупотребе службеног положаја за који је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора. Оптужби предлог, а не оптужница, поднети су суду јер се овај процес води по такозваном "скраћеном кривичном поступку".

Дулић о оптужном предлогу

Коментаришући подизање оптужног предлога, Оливер Дулић је рекао да је то компромис тужилаштва и извршне власти и то на његову штету и поручио да ће на суду доказати да је апсолутно поштовао закон.

"Мислим да је било јасно да је овај режим хтео да види једног бившег министра у затвору, и мислим да је очигледно притисак био толики да је поступак морао да оде у следећу фазу. Верујем да је пријава која је написана врло лоше и у којој апсолутно нема никаквих материјалних доказа, била апсолутно за одбацивање", рекао је Дулић агенцији Бета.

Рекао је и да му је жао што је "попуштено под притиском једног дела јавности" који је од, како је оценио, "бесмислене пријаве направио прави циркус".

"Ја ћу сада, наравно, морати да докажем оно што сам тврдио до сада а то је да је закон апсолутно поштован, да нико није оштетио нити буџет, нити интерес грађана у процесу издавања дозвола операторима који су изграђивали кабловску мержу кроз нашу земљу и то ће се свакако урадити пред судом", рекао је Дулић.

Додао је да једва чека да почне процес и да се нада да ће кратко трајати. Дулић је казао да се подизањем оптужног предлога ставља тачка на "све бесмислене истражне радње, спомињање разних Сејшела, Кипра и осталих глупости".

"Суштина целог овог поступка је тумачење Закона о планирању и изградњи, односно: да ли је у поступку издавања дозвола требало прибављати сагласност јавних предузећа или не", навео је Дулић. Он је рекао да је извршна власт покушала да изврши притисак на тужилаштво да се њему одреди притвор.

"Мислим да је велика храброст што тужилац није одредио притвор јер за то апсолутно нису постојали било какви елементи", навео је Дулић и додао да ће наставити да се бори за истину и да се брани и да ће наставити да тужи све медије који објавили неистине о њему.

Словеначка "Нуба", негирала је све оптужбе. Та компанија у саопштењу истиче да је после медијских написа о умешаности у незакинито пословање, сама затражила од словеначке полиције да одговори да ли је икада била предмет истраге.

број коментара 31 Пошаљи коментар
(недеља, 14. окт 2012, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

Re,Vučiću hvala ti

Ma videli smo šta se dojadja ali nismo znali, a možda i nismo smeli da kao pojedinci ulazimo u tu bitku, a kada bismo se u neki državni organ i obratili niko nas nije šišao. Ovaj mlad čovek svima nama uplašenima i obespravljenima uliva nadu, probudili smo se i pružamo mu svu gradjansku podršku.

(недеља, 14. окт 2012, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

Re,2121

I mi čekamo da se stabilizuje jer mi nemamo gde da idemo i živimo drugde. Dodjite malo ranije pa nam pomognite da svi živimo bolje.

(недеља, 14. окт 2012, 16:44) - anonymous [нерегистровани]

Re, Srbija

Priatelju nisi mi jasan zašto nećeš da se vratiš u "ovakvu Srbiju", da li zato što je počelo rasčišćavanje sa sistemskom korupcijom i kriminalom, ne vidim razloga da se ne vratiš ako ne pripadaš takvoj tajfi, jer veruj nama koji smo u Srbiji, ne znamo šta tamo novine u Nemačkoj pišu, ali nije reč o političkim obračunima već nadležni državni organi konačno rade posao zbog koji i postoje, a da su ga radili odgovorno ranije bez političkih pritisaka nekadašnjih vladajućih garnitura, ne bi Srbija bila ovo što je danas popljačkana, narod ojadjen i osiromašen. Ipak se vrati ako si čist,svanuće i Srbiji.

(субота, 13. окт 2012, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

Србија

malo morgen...u ovakvu Srbiju se ne vracam...kupicu Stan u Nemackoj..ovo je bre previse...

(субота, 13. окт 2012, 19:05) - anonymous [нерегистровани]

Ko to brani Dulica

Jos je Savet za borbu protiv korupcije, i to pre dve godine, u ovom slucaju ustanovio krsenje Zakona o planiranju i izgadnji i Zakona o telekomunikacijama. Nije vam ni slucajno palo na pamet da se upitate zasto je tek registrovanoj firmi, samo par meseci nakon osnivanja dat ovaj posao, uz to firmi koja se nikad nije bavila ovom delatnoscu niti, uostalom, ima bilo kakvu poslovnu istoriju? I kakve li slucajnosti da ta kompanija finansira bas DS.

(субота, 13. окт 2012, 18:24) - Inzenjer [нерегистровани]

Vazna pitanja?

1. Da li i kada je drzava donijela strategiju izgradnje opticke mreze u Srbiji?
2. Da li ta strategija opredjeljuje:
a) Da za tu djeltnost se izda drzavna koncesicja, na koji rok i pod kojim uslovima?
b) Da se mreza izgradi kroz javno - privatno partnerstvo, na koji rok, pod kojim uslovima i da li po isteku roka mreza ponovo dolazi u posjed drzave?
c) Da se opticka mreza i njeno koristenje dodjeljuje u privatni posjed i pod kojim uslovima?
3. Da li je u ovom slucaju postovana strategija i ako nije ko ju je prekrsio?
4. Da li je drzava Srbija investitoru izdala drzavne garancije i koje?

Kada na ta pitanja dobijemo odgovore, znacemo sta je slucaj Dulic i NUBA. Ako ne dobijemo odgovore, onda cemo iz toga "saznati" da sada i ovog trenutka imamo jos stotine NUBA i Dulica, koje ceka svijetla buducnost, a nas tmurna i neizvjesna sudbina. 

(субота, 13. окт 2012, 12:55) - kizza [нерегистровани]

prašina u oči

Bacate nam prašinu u oči ovim slučajem, jer čak i da je istina, pa da je NUBA favorizovana, nigde nije oštećen to jest zakinut državni budžet. Ako su preneli deo novca na svoje privatne račune, radi se o novcu koji je kao kredit dat slovenačkoj firmi (nije ga dala srpska država niti srpska banka). Taj deo novca, koji su vlasnici preneli na svoje račune, i pri tome možda (MOŽDA, ovo treba dokazati ali je to jako teško, a i čemu...) nešto dali i Duliću, je uobičajena zarada za takve poslove. Zakon je ispoštovan, čak je doneo neke prednosti državi i narodu jer je omogućeno ubrzano postavljanje najmodernije optičke mreže tako što je preskočeno uobičajeno lokalno reketiranje koje bi u ovom slučaju bilo samo štetno za opšti interes. Okrenite se pravim problemima - obezbedite POSAO ljudima!!!

(субота, 13. окт 2012, 08:56) - Баћа [нерегистровани]

Србија

Ми Срби у дијаспори чекамо да се вратимо у Србију, кад се све стабилизује

(субота, 13. окт 2012, 00:40) - Stewie [нерегистровани]

Pravda

Dobro je da je pokrenuta optužnica i nadam se da će i postupak brzo biti okončan. Da Dulić odgovara što pre za svoja dela. Tako će svi ubuduće znati da će kad tad i oni morati da odgovaraju ako prekrše zakon.

(субота, 13. окт 2012, 00:11) - Koja [нерегистровани]

Promasaj

Oliver Dulic bi trebao da iskljucivo odgovara na optuzbe koje ga terete! Poste se eventualno odbrani, onda bi mogao da iznosi svoje misljenje o tome ko "stoji" iza toga, odnosno da citavoj stvari daje karakter politicke borbe. Ja naravno ne znam, kao ni najveci broj ljudi, da li je ili nije kriv, ali samo zelim da podsetim na uobicajenu praksu, prebacivanja na politicki poligon. Ovo je veoma ozbiljna stvar, za koju je predvidjena visegodisnja zatvorska kazna, pa bi bilo dobro da svu svoju pamet i vreme utrosi na kvalitetnu pripremu odbrane, a sve nas postedi politickih govora, koji ne mogu da mu pomognu.