Читај ми!

Сведочење о пољима смрти ОВК

Бивши припадник ОВК спреман да, као заштићени сведок, говори о трговини људским органима на Косову и на северу Албаније, изјавио за АФП тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић. У понедељак у 21 час на РТС-у биће емитована специјална емисија о овом случају.

Тужилац за ратне злочине Републике Србије Владимир Вукчевић изјавио је да Тужилаштво има заштићеног сведока о илегалној трговини органима ратних заробљеника на Косову, крајем деведесетих година, која је спроведена на северу Албаније.

У изјави за агенцију АФП, Вукчевић је рекао да је сведок испричао детаље о медицинској процедури вађења органа Срба, који су отети током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

Сведок је бивши је припадник ОВК и налази се под строгим мерама обезбеђења српске полиције.

"Он описује вађење срца српског затвореника у месту у близини Кукеша (северна Албанија) крајем деведесетих", рекао је тужилац.

"Срце је потом продато на црном тржишту и сведок описује процедуру и детаље", рекао је Вукчевић и додао да је сведок говорио и о транспорту органа до аеродрома Ринас код Тиране, у којем је лично учествовао.

Вукчевић је рекао да је Тужилаштво за ратне злочине истраживало и проверавало изјаве сведока већ више од годину дана. "Сматрамо да су информације које је дао сведок проверене", рекао је Вукчевић.

Тужилац за ратне злочине је рекао да ће исказ новог сведока помоћи шефу истражног тима Еулекса Џону Клинту Вилијамсону у истрази која је у току.

Тужилаштво сматра да је најмање 300 ратних затвореника, Срба, било пребачено са Косова у Албанију до краја конфликта.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић за РТС каже да су искази сведока веома помогли да се у истрази о трговини органима склопи јасна слика.

"Он је био јако прецизан, оно што говоримо сада је пола одсто онога што је он рекао и мислим да је јако важно за даљу истрагу свих релевантних међународних институција и тужилаштва која раде на овим предметима, да једноставно дођемо до истине о томе шта се дешавало тих несрећних деведесетих година", рекао је Векарић.

Неколико тужилаштава учествује у овом процесу, укључујући и првог човека истражног тима Европске уније Клинта Вилијамсона. Међутим, нема детаља о исказу који у српском тужилаштву описују као "шокантан".

"Наша сазнања су веома јасна, ми смо доказали да се тако нешто дешавало у то време, а знамо да је то била карика која недостаје и у извештајима међународних субјеката", рекао је Бруно Векарић.

То је случај који није повезан ни са једном операцијом у Жутој кући, сазнаје РТС.

Иначе, прве тврдње о трговини људским органима изнела је у јавност бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у књизи "Лов: Ја и ратни злочинци" (април 2008. године).

У књизи Дел Понтеова пише да је 1999. године сазнала од новинара да је око 300 Срба и других неалбанаца било отето и транспортовано у Албанију где су им вађени органи, а као место злочина означила је жуто окречену кућу у насељу Бурел.

Српско Тужилаштво за ратне злочине, али и међународна организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч затражили су потом од Албаније да покрене истрагу о наводима о трговини органима отетих Срба.

Наредне, 2009. године члану Парламентарне скупштине Савета Европе Дику Мартију поверена је истрага о трговини људским органима у Албанији и на Косову током 1999. године, а српско Тужилаштво за ратне злочине идентификовало је десет могућих егзекутора и неке од жртава.

Према Мартијевом извештају, који је представљен Савету Европе 12. децембра 2010. године, један од организатора отимања људи и трговине људским органима били су и Хашим Тачи и тзв. Дреничка група ОВК.

Крајем августа 2011. године амерички дипломата Џон Клинт Вилијамсон именован је за главног тужиоца специјалног истражног тима Еулекса о трговини органима.

Српско тужилаштво за ратне злочине је пре десет дана објавило да располаже новим доказима о трговини људским органима на Космету и у Албанији, као и да су случајеви "Жута кућа" и "Медикус" повезани.

За вађење органа у клиници "Медикус" тренутно одговара седам особа, међу којима су лекари и други учесници нелегалне трговине органима.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. сеп 2012, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

razocaranje?!

Albanska populacija je totalno razocarana u politiku njihovih vodja. Posto su uvedili da od drzave nece nista biti, niko vise ne vidi izlaz iz ove situacije. Na Kosovu je sve vise razocaranih "boraca" koji nista nemaju. Bice jos puno takvih svedoka jer je jaz izmedju bogatih  i siromaha veliki. Drzava Srbija treba da im samo garantuje visoku bezbednost i anonimsnost.  

(понедељак, 10. сеп 2012, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

Zasto?

Zasto je Dik Marti odustao od svedocenja o slucaju Medicus u Pristini? Zasto se ne koristi video-link?

(понедељак, 10. сеп 2012, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Ово је тек почетак

Ово треба да види и чује цео свет. Треба апеловати на све пријатељске земље да овај материјал прикажу на националној телевизији.

(понедељак, 10. сеп 2012, 09:47) - anonymous [нерегистровани]

Сада

треба дићи прашину до неба. Ако дозволимо да ова прилика пропадне, на следећу ћемо се начекати.

(понедељак, 10. сеп 2012, 09:07) - Voroncov [нерегистровани]

Pomračenje civilizacije

I ovaj današnji svet još uvek se zove civilizovani svet?

(понедељак, 10. сеп 2012, 00:29) - sanja [нерегистровани]

pravda

zaklela se zemlja raju, da se tajne sve saznaju.
pa i ova ako bog da.

(понедељак, 10. сеп 2012, 00:27) - anonymous [нерегистровани]

Da

Dobro je sto imate jednog svetoka ali ja mislim da za ovakva brutalna ubistva nije dovolan jer svako ce pomisli da je u pitanje potplacen koj prica pricu sto su napisali Vukicevic i Vekaric zbok toga gospodo tuzioci nemojte da prikazete na RTS neko nacite vise njih jer na kraju sa jednim svetokom nijedan sud nece da presudi i ispace da nas ponovo svet mrzi.

(недеља, 09. сеп 2012, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

Храброст

Знајући како су пролазили многи сведоци који су требали да сведоче против Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја овај сведок заиста мора да иде насупрот сасвим реалним опасностима, што је суштина храбрости.

(недеља, 09. сеп 2012, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

hrabar?

sumnjam da je ovaj svedok hrabar, pre ce biti da ga se nagodio sa tuzilastvom, nakon sto su ga uhvatili

(недеља, 09. сеп 2012, 22:26) - Igor [нерегистровани]

Bravo

Bravo, bravo, bravo!Bravo i za nase istrazioce i bravo i za tog svedoka kome bi trebalo dati apsolutno svaku i mogucu i nemogucu zastitu i ne samo za njega nego i svakog clana njegove porodice.Igor,Beograd