Читај ми!

Уставни суд забранио "Образ"

Забрањено деловање Отачаственог покрета "Образ" због деловања усмереног на кршење зајемчених људских и мањинских права и изазивања националне и верске мржње, одлучио Уставни суд Србије.

Уставни суд Србије у Београду донео одлуку о забрани ултрадесничарске организације Отачаствени покрет "Образ".

Одлука о забрани "Образа" изазвала је позитивне реакције.

Уставни суд је на данашњем заседању донео одлуку о забрани рада Удружења грађана Отачаствени покрет "Образ", због деловања усмереног на кршење зајемчених људских и мањинских права и изазивања националне и верске мржње.

Како је саопштено, Уставни суд је наложио брисање "Образа" из Регистра удружења који води Агенција за привредне регистре.

Суд је констатовао да је "Образ", не само толерисао, већ и подржао активности чланова у инцидентима током који је долазило до повреде Уставом зајемчених права одређених друштвених група и у којима је исказан дискриминаторски однос према тим групама. 

Суд је закључио да из аката и радњи "Образа" проистичу ставови којима се суштински дискриминишу грађани по личним својствима, и то говором мржње, узнемиравањем и понижавајућим поступањем.
 
То је, оценио је Суд, усмерено на кршење Уставом утврђених слобода и права грађана, начела владавине права, начела грађанске демократије и припадности европским принципима и вредностима, као основним начелима на којима почива уставни поредак Србије.

Постојање нужне друштвене потребе за ограничењем слободе удруживања огледа се и у томе што се "Образ" прокламованим начелима, деловањем и подржавањем насиља залаже за модел друштва које је засновано на дискриминацији одговарајућих етничких, верских, сексуалних и других група.

Суд је констатовао да "Образ" делује употребљавајући говор мржње, узнемиравање и понижавајуће поступање, што је сагласно насиљу као средству за постизање циљева.

Уставни суд је, доносећи одлуку о забрани рада "Образа", имао у виду и то да је Србија недавно прошла кроз веома тежак историјски период оптерећен ратовима подстакнутим националном и верском супротстављеношћу народа у региону.

Суд је, такође, имао у виду и да је демократско плуралистичко друштво, које се изграђује, и даље оптерећено бројним предрасудама које имају дубоке корене у историји народа на просторима Балкана.

Заштита друштвених вредности 

Због тога је, оценио је Суд, важно заштитити најважније друштвене вредности свим средствима и благовремено спречити све појаве које могу, стварањем окружења несигурности и страха за припаднике читавих друштвених група, поништити напоре којима се исказује демократска традиција српског народа.

Уставни суд је имао у виду да су Министарство унутрашњих послова, надлежна јавна тужилаштва и судови већ предузели мноштво мера и активности због недозвољеног понашања припадника "Образа", али су они наставили са активностима усмереним на кршење основних људских слобода и права и изазивање националне и верске мржње, супротно Уставу и законима.

Суд је оценио да надлежни органи својим мерама нису успели да сузбију деловање "Образа" усмерено на кршење зајемчених људских права, због чега је нужно и неопходно да Суд, посежући за својом надлежношћу, изрекне меру која је најригорознија у домену ограничења слободе удруживања.

Уставни суд сматра да су, на основу доказа који су предочени у овом случају, испуњени сви критеријуми за забрану рада "Образа" и да мера забране рада представља сразмеран одговор друштва како би се заштитиле основне слободе и права грађана.

Суд није утврдио да има основа за усвајање предлога Републичког јавног тужилаштва да се "Образ" забрани и по основу насилног рушења уставног поретка и изазивања расне мржње.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво