Читај ми!

Убрзати процес против капетана Драгана

Процес против капетана Драгана треба да се оконча и води искључиво на правним основама, рекао министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић у разговору са својим аустралијским колегом Џејсоном Клером. Осумњиченима за ратне злочине треба судити у државама чији су држављани, сматра Дачић.

Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић апеловао је на министра унутрашњих послова Аустралије Џејсона Клера да се процес против Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, приведе крају, као и да се уклоне све примесе политике и процес води искључиво на правним основама.

"У време када председници Србије, БиХ и Хрватске разговарају о томе да треба покренути иницијативу да се осумњиченима за ратне злочине суди у државама чији су држављани, ту идеју видим као један од начина решавања и овог проблема", рекао је Дачић.

"Србија не жели да утиче на судске процесе, али свакако жели да допринесе да се процеси који се воде ослободе политичких примеса и да добију обрисе правне форме како се ради свуда у свету", истакао је Дачић.

Он је навео да је веома редак случај и, како је рекао, "једини пример у Аустралији да неко шест година буде у притвору, а да се и даље читав процес налази готово на истом месту где је био и на почетку".

Дачић је, на захтев српске дијаспоре и породице Васиљковића, разговарао телефоном са капетаном Драганом, који је крајем септембра прошле године изгубио петогодишњу правну битку у Аустралији против изручења Хрватској, која га терети за ратне злочине над заробљеним хрватским војницима и полицајцима у Книну и Бруској у фебруару 1993. године, и за ратни злочин против цивила.

Васиљковић, који има држављанства Србије и Аустралије, признао је да је током рата у Хрватској од 1991-93. године служио у војсци самопроглашене Републике српске крајине, али је више пута негирао да је починио ратне злочине.

Хрватска је захтев за изручење Васиљковића Аустралији упутила 2006. године.

Србија запоставила дијаспору у Аустралији

Заменик премијера, који се налази у вишедневној посети Аустралији, разговарао је и са представницима српске дијаспоре у Канбери и Сиднеју.

У разговору је констатовано да је Србија неоправдано запоставила српски народ који живи у Аустралији, јер је последња посета неког српског министра тој земљи била пре више од 20 година.

Због тога је, како је оцењено, дошло до смањивања утицаја српске дијаспоре на политичку сцену Аустралије.

Према Дачићевим речима, потребно је успоставити боље везе више од 100 хиљада Срба са правом гласа у Аустралији са политичким партијама које чине и власт и опозицију у тој земљи, као и да се иницира склапање читавог низа споразума, посебно о социјалном осигурању, којим би било решено питање пензионера који су свој радни век провели у Аустралији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи