Тужилаштво: Шешељу поставити браниоца

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је да суд одузме Војиславу Шешељу право да се брани сам и наметне му браниоца и да суђење буде прекинуто док судије не донесу одлуку о том захтеву.

Поднеском, који је потписао главни тужилац Серж Брамерц, захтева се и да се из процеса искључе Шешељеви правни саветници Зоран Красић, Александар Вучић и Славко Јерковић, као и други чланови тима за одбрану.

"Бранилац мора бити постављен зато што оптужени упорно и у значајној мери опструише ток суђења, и у судници и ван ње. Опструкција је део свеобухватне кампање оптуженог кроз његово деловање и деловање његових сарадника", тврди Тужилаштво.

По тужиоцима, та кампања заснована је на Шешељевом праву да се брани сам, да има приступ "поверљивим информацијама" и да има неометану комуникацију са правним саветницима који "узмнемиравају сведоке". Шешељ, такође, судницу користи у политичке сврхе и за "застрашивање сведока", пише у поднеску.

Тужилаштво оцењује да се Шешељева "претња да ће ступити у штрајк глађу (ако му буде постављен бранилац) не тиче његовог права да се сам заступа у прописној одбрани, већ његове способности да успешно представи своју политичку платформу и узнемирава сведоке који су провобитно били спремни да сведоче у овом процесу".

"Та кампања циља управо сведоке који су иступили уз ризик по њих и њихове породице, а на њеној мети је и сам процес пред овим Трибуналом. Претресно веће нема алтернативе него да то заустави", оцењује Тужилаштво.

Као пример Шешељевог узнемиравања сведока, тужиоци наводе да је од септембра прошле године 15 сведока, који су претходно годинама сарађивали са Тужилаштвом, "изненада" објавило да ће сведочити само у одбрану Шешеља и "одбацило своје претходне изјаве".

"Чланови Шешељевог тима за одбрану припремају све те приговоре сведока користећи исти језик за сваку особу. Правници Зоран Красић и Петар Јојић саветовали су, такође, сведоке како да избегну обавезујуће налоге суда и учествовали су у припреми лажних изјава", тврди Тужилаштво.

У поднеску се наводи и да је један од разлога за наметања браниоца то што Шешељ суђење користи за пропагирање својих политичких ставова, укључујући и намеру да "растури" Трибунал, као и да оптужени, упркос упозорењима судија, крши правила називајући сведоке "лажовима", те да износи неосноване оптужбе против званичника суда.

Према Тужилаштву, Шешељ је стога и "неспособан" да сам изнесе своју одбрану на начин који би био од помоћи судском већу.

Тужилац Брамерц је поднеском затражио и да о његовом захтеву буде вођена расправа у којој би судско веће саслушало и Шешеља, али да један део доказа о узнемиравању сведока због осетљивости не буде обелодањен оптуженом, већ "независном заступнику" кога би му за ту прилику одредио суд.

Пошто је Тужилаштво недавно најавило да ће затражити да оптуженом буде наметнут бранилац, Шешељ је упозорио судије да ће, уколико то учине, истог момента ступити у штрајк глађу који неће прекидати.

Шешељ је штрајковао глађу у новембру и децембру 2006. све док апелационо веће није поништило почетак суђења у његовом одсуству и уз наметнутог заступника одбране.

Ново суђење Шешељу почело је прошлог новембра, а судије су до сада саслушале исказе више од 30 сведока оптужбе.

Према распореду рада, суђење би требало да, после летње паузе, буде настављено крајем августа.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-1993. године.

Повезане вести:

Брамерц тражи наметање браниоца Шешељу

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи