Читај ми!

Трибунал о Шешељевом лечењу

Војиславу Шешељу помоћ су пружале две екипе хитне помоћи, које су утврдиле да је најбоље да буде пребачен у болницу, објавила Управа притвора Хашког трибунала. Секретаријат затражио, три дана касније, 9. јануара, одобрење да објави детаље о здравственом стању, што је Шешељ одбио.

Управа притвора Хашког трибунала објавила је вечерас, по налогу судског већа, детаље пружања хитне помоћи Војиславу Шешељу и његовог пребацивања у болницу 6. јануара, пошто му је позлило у судском притвору у Схевенингену.

У пружању помоћи и пребацивању Шешеља у болницу учествовале су две екипе холандске хитне помоћи, после позива који им је упућен из притвора, наводи се у том документу.

Током рутинског обиласка притвореника, медицинска сестра је 6. јануара око 16.30 постала забринута због Шешељевог стања. Пошто га је прегледала, предузела је "примерене прелиминарне мере лечења", пише у извештају. Затим је обавестила управу притвора и притворског лекара.

Хитна помоћ позвана је у 16.55, а истовремено је обавештен и секретар Трибунала.

Прва екипа хитне помоћи стигла је у притвор у 17.02, да би, пошто је проценила ситуацију, позвала другу екипу која је дошла четири минута касније. У 18.20 возила хитне помоћи напустила је са Шешељем притвор Трибунала, пошто су екипе утврдиле да је најбоље да он буде пребачен у болницу.

Како се у документу наводи, представници секретаријата Трибунала затражили су 9. јануара у болници Шешељево одобрење да објаве детаље о његовом здравственом стању, али је он то одбио.

Шешељ, по истом извору, није дозволио ни да ти подаци буду обелодањени претресном већу које му суди. О томе је веће дописом известио притворски лекар Херит де Лор, који је Шешеља прегледао 12. јануара.

Сви поступци у вези са Шешељевим пребацивањем у болницу били су у складу са прописима у притвору, истакао је судски секретаријат. 

Одговарајући на налог претресног већа да што је пре могуће позове руског пнеумолога Сергеја Авдејева да прегледа Шешеља по повратку у притвор, судски секретар је назначио да је Авдејев одговорио да у року од месец дана не може прегледати Шешеља и о томе сачинити извештај.

Шешеља је, по његовом избору, Авдејев прегледао прошле године. Секретар је прецизирао да очекује одговор другог руског специјалисте-кардиолога кога је контактирао.

број коментара 0 Пошаљи коментар