Читај ми!

Закон преваспитава родитеље

Предлог Закона о дечјим правима, који предвиђа да деца до десет година не смеју нигде без старијих добар је али тешко изводљив, сагласни и родитељи и стручњаци. По новом закону, и средњошколско образовање обавезно.

Ако се усвоји Закон о дечјим правима, чији је предлагач Канцеларија заштитника грађана, деца млађа од десет година неће смети нигде без надзора старијих. Деца узраста до 15 година ће после 23 сата на улици моћи да буду само у пратњи одраслих. Усвајањем Закона, поред основног, и средњошколско образовање било би обавезно.

Одредбу да деца млађа од 15 година не буду сама ван куће у ситним сатима, родитељи одобравају. То ће их, кажу, боље заштитити од дроге, алкохола и насиља. Предлог да они млађи од десет година не смеју да буду без надзора, сматрају далеко захтевнијим.

Док се закону највише радују баке и деке, родитељи који немају ових могућности размишљају о бебиситеркама, које су, опет, озбиљна, каткад неприуштива ставка, пошто коштају две стотине евра месечно.

Тако се родитељи који то не могу да приуште, одлучују за контролу мобилним телефоном. Психолози тврде да мобилни телефон може да буде тренутно, али не и стално решење.

Психолог Миља Кривокућа каже да нека деца јесу спремна да остану сама и да квалитетно проведу време, али и да многа могу себе довести у опасност. "Могу да отворе непознатој особи или да се играју са опасним предметима", истиче Кривокућа.

Поједини стручњаци тврде да би закон могао довести до веће несамосталности деце. У Удружењу родитеља кажу да модели европских закона нису довољни за безбедност наше деце. Потребно је, кажу, урадити и више.

Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ" каже да не постоји организован превоз деце од куће до школе, нити флексибилно радно време које омогућава родитељима да не остављају децу без надзора.

"Докле год спроводимо и намећемо родитељима нове законе и одредбе без претходне подршке, мислим да им чинимо живот још компликованијим", истиче Драгана Соћанин.

Ниједна одредба новог закона, кажу надлежни, "неће висити у ваздуху", а постојећи закони мораће да се ускладе са њим.

Предлагачи су нарочито поносни на могућност да средње образовање буде обавезно. То би, тврде, прекинуло зачарани круг незнања.

Заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић Орландић каже да прво треба мењати ставове друштва, како би земља имала будућност.

"Наставници, једноставно, кажу деци, чим се деси неки мали проблем, да средње образовање није обавезно и да је на њима да ли ће учити", објаснила је Орландићева.

Јавна расправа је средином децембра, а у њој ће учествовати и представници других институција. Мишљење о Закону даће и стручњаци Савета Европе.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 25. нов 2011, 15:25) - anonymous [нерегистровани]

draga Ana

govorim i ja njemacki i zivim u Njemackoj i ovdje se kaze bebisiter to postaje univerzalno pravilo nista strasno ali moram da vas podsjetim da ste opet pogrijesili ne kaze se BEJBI.

(петак, 25. нов 2011, 15:23) - anonymous [нерегистровани]

draga ana

govorim i ja njemacki i zivim u Njemackoj i ovdje se kaze bebisiter to postaje univerzalno pravilo nista strasno ali moram da vas podsjetim da ste opet pogrijesili ne kaze se BEJBI.

(четвртак, 24. нов 2011, 09:49) - Ana [нерегистровани]

re: re "bajkovito"

Jao kako ste samo pametni?
Pa ja sam stvarno napravila tako strasnu gresku koja se zove "typo."
Hajde da ti prevedem na srpski...
Kada se brzo kuca, gresi se. To nije gramaticka niti pravopisna greska.
Ako vec hoces da pametaris nauci englesku rec "babysitter", jer srpska rec "BEJBISITERKA "ne postoji. Postoji dadilja, doduse...
Poenta ovoga sto pisem je zasto kvariti tako lep srpski jezik? Govorim svakog dana engleski, za razliku od vas mnogih "pametnjakovica", malo mi je dosadio.

(среда, 23. нов 2011, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

re bajkovito

dobar komentar uvazavam skolu koju ste zavrsili ali ipak u tekstu stoji napisano bebisiterke a ne bebistierke.

(среда, 23. нов 2011, 10:31) - anonymous [нерегистровани]

Re: Da ali uz produženi boravak

Ako mislite da će neko da vam čuva decu u tom produženom boravku besplatno onda se grdno varate. A i da ne govorimo koliko košta imati dadilju. Sve u svemu... SRbija grabi krupnim koracima ka Evropskoj Uniji i to unatraške!

(среда, 23. нов 2011, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

bajkovito...

Da li gospoda koja predlaze ove zakone zivi u nekoj bajci, ili u svetu fantazije?
Ili je to povlascena manjina koja se dokopala vlasti pa sada "terorise" nas obicne gradjane koji jedva sastavljamo kraj s krajem?
I jos jedno pitanje , sta su to bebistierke,ja zavrsih fakultet, a ne cuh tu "srpsku "rec?

(среда, 23. нов 2011, 09:14) - anonymous [нерегистровани]

besmislica

Da li to znači onda da će roditelji morati da napuste posao kako bi decu do 10 godina odvodili u školu i dovodili iz škole kući?? Besmisleno. Da li oni koji to predlažu imaju decu? To je neizvodljivo.

(среда, 23. нов 2011, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

Да, али уз продужен боравак

Ако се организује боравак деце до 10 година у школи или где већ, са радним временом до минимум 18 сати, онда прихватам, боље да је тамо са вршњацима него само кући, иначе је неизводљиво због обавеза на послу уколико оба родитеља раде, а то је чест случај. Ја сам и за то да постоје установе за чување деце које би да тако кажем "дежурале", односно радиле нон-стоп и где бисте могли да оставите дете у било ком хитном случају (уз неку накнаду наравно). Иначе уводити забрану а не понудити алтернативу је крајње безобразно и практично неизводљиво.