Читај ми!

Закон преваспитава родитеље

Предлог Закона о дечјим правима, који предвиђа да деца до десет година не смеју нигде без старијих добар је али тешко изводљив, сагласни и родитељи и стручњаци. По новом закону, и средњошколско образовање обавезно.

Ако се усвоји Закон о дечјим правима, чији је предлагач Канцеларија заштитника грађана, деца млађа од десет година неће смети нигде без надзора старијих. Деца узраста до 15 година ће после 23 сата на улици моћи да буду само у пратњи одраслих. Усвајањем Закона, поред основног, и средњошколско образовање било би обавезно.

Одредбу да деца млађа од 15 година не буду сама ван куће у ситним сатима, родитељи одобравају. То ће их, кажу, боље заштитити од дроге, алкохола и насиља. Предлог да они млађи од десет година не смеју да буду без надзора, сматрају далеко захтевнијим.

Док се закону највише радују баке и деке, родитељи који немају ових могућности размишљају о бебиситеркама, које су, опет, озбиљна, каткад неприуштива ставка, пошто коштају две стотине евра месечно.

Тако се родитељи који то не могу да приуште, одлучују за контролу мобилним телефоном. Психолози тврде да мобилни телефон може да буде тренутно, али не и стално решење.

Психолог Миља Кривокућа каже да нека деца јесу спремна да остану сама и да квалитетно проведу време, али и да многа могу себе довести у опасност. "Могу да отворе непознатој особи или да се играју са опасним предметима", истиче Кривокућа.

Поједини стручњаци тврде да би закон могао довести до веће несамосталности деце. У Удружењу родитеља кажу да модели европских закона нису довољни за безбедност наше деце. Потребно је, кажу, урадити и више.

Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ" каже да не постоји организован превоз деце од куће до школе, нити флексибилно радно време које омогућава родитељима да не остављају децу без надзора.

"Докле год спроводимо и намећемо родитељима нове законе и одредбе без претходне подршке, мислим да им чинимо живот још компликованијим", истиче Драгана Соћанин.

Ниједна одредба новог закона, кажу надлежни, "неће висити у ваздуху", а постојећи закони мораће да се ускладе са њим.

Предлагачи су нарочито поносни на могућност да средње образовање буде обавезно. То би, тврде, прекинуло зачарани круг незнања.

Заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић Орландић каже да прво треба мењати ставове друштва, како би земља имала будућност.

"Наставници, једноставно, кажу деци, чим се деси неки мали проблем, да средње образовање није обавезно и да је на њима да ли ће учити", објаснила је Орландићева.

Јавна расправа је средином децембра, а у њој ће учествовати и представници других институција. Мишљење о Закону даће и стручњаци Савета Европе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво