Читај ми!

Спор због уговора са "Фијатом"

Скривање уговора са "Фијатом" је врхунац бахатости Владе, каже председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ, поводом затамњених делова уговора потписаног са "Фијатом", који је Министарство економије доставило Савету. Небојша Ћирић одговара да су у уговору затамњени анекси који су пословна тајна.

Председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ каже да је скривање уговора са италијанским "Фијатом" врхунац бахатости и цинизма Владе Србије.

Наиме, Савету је јуче достављен уговор који је Министарство економије склопило с "Фијатом" о заједничком улагању у Крагујевцу, у којем су неки делови прекривени црном бојом.

Верица Бараћ оцењује да је "потпуно затамњени уговор Владе и Фијата, који је Савет добио од Министарства економије, ругање грађанима Србије, за чији интерес је Савет покушао да сазна детаље тог документа", преноси Бета.

"Недопустиво је да пословна тајна буде оно што плаћају сви грађани Србије, јер је уговором са италијанском фабриком аутомобила држава Србија преузела обавезе које се исплаћују из буџета", истиче Бараћева.

Председница Савета за борбу против корупције сматра да "драстична цензура уговора" показује да власт, односно државне институције, могу све податке да сакрију од јавности и избегну било какву контролу јавности.

"И до сада се дешавало да буду цензурисани подаци у документима која смо добијали од државних институција, али уговором са "Фијатом" Влада Србије је показала да не преза ни од чега у заваравању грађана и избегавању контроле", наглашава Бараћева.

Ћирић: Затамњени делови пословна тајна

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић одговара да су у верзији уговора са "Фијатом" затамњени анекси који су пословна тајна, и то на захтев италијанске компаније.

Ћирић објашњава да је реч о одређеним стварима техничке природе, које су "осетљиве" за реализацију пројекта "Фијата" и да због тога не могу бити објављене.

Реч је о анексима који се односе на нови модел, на одређене ствари које треба да буду урађене у фабрици, одређене машине, начин рада и, према мишљењу централе "Фијата" у Торину, то представља пословну тајну, појаснио је министар.

"Уговор као такав, његов интегрални део, јаван је и налази се и данас на интернету", наводи Ћирић.

Према речима министра, ниједан податак који се тиче обавеза Србије у том пројекту, улагања у фабрику, подстицаја који се дају, улагања у инфраструктуру у кругу фабрике и у локалне путеве и аутопутеве није никаква тајна.

"Сваком ко сматра да постоји нешто у уговору што треба погледати, па и Савету за борбу против корупције, могу да упутим позив да или код нас у Министарству или негде у Влади или у 'Фијату' погледају тај уговор", истиче министар. "Они који треба и хоће да знају шта се налази у анексима, њима су врата отворена", додао је министар.

Директор Владине канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић прецизирао је да је цео Анекс уговора доступан независном регулаторном телу које је именовала Влада Србије, "кад год желе да га погледају, али не могу да га објављују", јер је такав захтев "Фијата".

Заједничко предузеће "Фијата" и Србије, "Фијат аутомобили Србија", основано је 14. октобра 2009. године. Уговором је предвиђено да укупан удео "Фијата" буде 200 милиона евра у новцу, док улог Србије износи 50 милиона евра у новцу и 50 милиона евра у стварима и правима. Удео "Фијата" у предузећу је 67 одсто, а Србије 33 процента.

"Фијат" је крајем 2009. године уплатио 98 милиона евра за оснивачки улог, чиме му је омогућено да преузме имовину "Заставине" фабрике аутомобила у Крагујевцу и да започне инвестиције од 700 милиона евра у производњу возила у Србији.

"Фијат" намерава да аутомобиле произведене у Србији извози углавном у друге земље Европе и у САД. Планирано је да се фабрика у Крагујевцу модернизује и опреми за производњу 200.000 аутомобила годишње.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво