Више од милион неписмених

Више од милион људи у Србији функционално неписмени, оцењено на форуму о правопису и писмености на Међународном сајму књига. Проблем је утолико већи, јер су најнеписменији управо они који су задужени за писменост младих генерација, истичу учесници форума.

У Србији има више од милион функционално неписмених, а друштво не ради довољно да се проблем реши, оцењено је данас на форуму 56. Међународног сајма књига о правопису и писмености.

Учесници форума упозорили су да се писменост у Србији не може повећати уколико не постоји свест друштва о њеној важности, као и да је проблем утолико већи јер су најнеписменији управо они који су задужени за писменост младих генерација.

Асистент сомборског Педагошког факултета Драгољуб Перић упозорио је да студенти четврте године који ће сутра описмењавати младе генерације показују елементарну неписменост.

"Показало се да су најнеписменији они који су задужени за писменост младих генерација. Студенти Учитељског факултета имају низак стандард писмености и врло мало знају. Грешке које праве студенти, које ће данас или сутра преузети младе генерације, застрашујуће су",истакао је Перић.

Перић је упозорио да Србију, уколико се ништа не промени на том пољу, очекује лоша будућност.

Према истраживању, студенти не знају да се "да ли" пише одвојено, као и "не знам", затим користе плеоназме попут "мала кућица", унифицирају облик "би" за сва лица, не знају употребу глагола "требати".

Лингвиста и новинар Анђелка Цвијић рекла је да је чињеница да друштво не ради довољно на томе да се проблем неписмености реши, али да је "добро што постоје појединци који су заинтересовани да побољшају знање и писменост из језика".

Цвијићева је навела да је један од подстрека за решавање проблема стигао из ЕУ у виду четири милиона евра, намењених образовању неписмених. Према њеним речима, захваљујући том пројекту у клупе 80 школа село је око 2.800 потпуно неписмених одраслих људи.

Ангажман друштва у правцу описмењавања мора да буде настављен, истакла је Цвијићева и додала да државне институције морају да се укључе у ревизију и корекцију постојећих уџбеника српског језика који се разилазе са правописним стандардима установљеним најновијим правописима од прошле године.

Посебна пажња на форуму посвећена је "Правопису српског језика" Матице српске који је објављен 2010. године, допуњеном и измењеном издању у односу на 1993. годину, као и "Правописном речнику срског језика" Милана Шипке у издању "Прометеја" из Новог Сада.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво