Патријарх против Параде поноса

Поглавар Српске православне цркве апеловао на надлежне органе да се не одржи Парада поноса, коју је назвао "парадом срама".

Патријарх српски Иринеј апеловао је на надлежне органе да се не одржи Парада поноса, коју је назвао "парадом срама".

"Наш град и нашу јавност и ове године потреса питање одржавања такозване 'Параде поноса'. Са пуно оправдања ову пошаст назвао бих 'парадом срама' којом се блати људско достојанство и гази светиња живота и породице", навео је патријарх у поруци објављеној на сајту Српске православне цркве.

"Наговештеном парадом у Београду стичемо уверење да се жели покрити и засенити трагично стање српског народа на тужном Косову и Метохији", навео је патријарх.

"Питамо се коме требају нереди, обрачуни, са свим могућим последицама острашћених страна у Београду", додао је поглавар СПЦ.

"Такође, питамо се, кога ће српска полиција штитити и бранити? Једну групу настраних, који своје мањинске погледе, у основи неприродне, желе да наметну другој, огромној већини, која не дели и не прихвата њихово схватање смисла живота и људске слободе", каже се у поруци патријарха Иринеја.

Према његовим речима, доста је понижавања и испуњавања страних жеља.

"Ова накарадна слобода коју нам нуди 'Парада поноса', страна је нашој историји, традицији и култури. Апелујемо и на све оне који намеравају да се супротставе овој паради, ако се она одржи, да то не чине применом силе, јер то није хришћански начин борбе", додао је патријарх.

"Не може се зло злом победити, већ добрим. У конкретном случају сматрамо да је најцелисходније да учесници параде буду почашћени тоталним игнорисањем. То их може отрезнити. Молимо се Господу да на обе стране победи здрав разум", навео је патријарх Иринеј.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 30. сеп 2011, 20:19) - anonymous [нерегистровани]

tuga

"... коју је назвао "парадом срама". " ... nemam komentar :((((

(петак, 30. сеп 2011, 18:50) - Нормалац [нерегистровани]

бити слободан

Изгледа да је почаст тоталним игнорисањем мали корак ка толеранцији, уколико узмемо у обзир однос цркве према различитости кроз историју. Будимо искрени, да ли водимо љубав само да бисмо засновали породицу? Не схватам зашто то људско право толико угрожава цркву и традиционалисте, свако од нас жели слободу и право на избор.

(петак, 30. сеп 2011, 18:30) - Патриот [нерегистровани]

Не увек

Бога треба увек послушати а човека, макар он био ко му драго, не увек. Зато нам је Бог дао здрав разум да сами одлучимо када,како и кога да послушамо. А овде је патријарх потпуно у праву.

(петак, 30. сеп 2011, 18:25) - Патриот [нерегистровани]

Само мало

Само мало фали па бих и ја потписао ову изјаву патријарха,али конац дело поквари... Игнорисањем се не спречава зло. Мудри Солумун каже:"... али безумнику бстина на леђа." Нисам за насиље масе, али држава мора да примени и силу ако је то у интересу народа и државе а не народ сам кад државне институције или немогу или неће или несмеју.

(петак, 30. сеп 2011, 17:59) - Goran Milic [нерегистровани]

Svaka mu je zlatna

Svaka mu je rec zlata vredna, tacno u sustinu problema.

(петак, 30. сеп 2011, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Слава Богу

Хвала Патријарху на овим речима

(петак, 30. сеп 2011, 16:45) - anonymous [нерегистровани]

Patrijarh

Konačno pravi pravcati glas razuma u celoj ovoj farsi. Ponosna sam što sam Srpkinja.

(петак, 30. сеп 2011, 16:43) - goran [нерегистровани]

Parade

U principu građani Srbije nemaju ništa protiv Gejova ,ali paradirati u vreme ovakvih događaja na Kosovu i u vreme dečijeg festivala "Radost Evrope"? Zar zaista deci da pošaljemo poruku u vreme kada se oni vesele i kada su u vreme stare Juge oni za vreme njihovg festivala"Radost Evrope"paradirali Beogradom da sad idu ruku pod ruku sa starijima zaista ne ide,imamo odgovornost i pred roditeljima te dece iz Evrope.

(петак, 30. сеп 2011, 16:23) - anonymous [нерегистровани]

Za nase dobro

Patrijarha treba uvek poslusati, jer on sigurno misli dobro nasem narodu, a politika zna se sta je...

(петак, 30. сеп 2011, 16:21) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast Patrijarhu

Patrijarh je vrlo lepo izneo sustinu problema. Parada sluzi da bi se zataskali realni problemi koji nas muce. Pored toga kakva je to vladavina demokratije kad mala manjina leci svoje koplekse namecuci ogromnoj vecini svoje stavove...