Годишњица Операције Хаљард

У Прањанима код Горњег Милановца обележена 65. годишњица Операције Хаљард, у оквиру које је заједнички тим Југословенске краљевске војске и америчке службе евакуисао више од 500 америчких ваздухопловаца. Венце на спомен обележје положили представници америчке амбасаде у Београду, Националне гарде Охаја, Владе и Војске Србије, општине Горњи Милановац и других организација.

Амбасада САД у Србији обележила је у Прањанима код Горњег Милановца 65. годишњицу Операције Хаљард, у оквиру које је заједнички тим Југословенске краљевске војске и америчке службе евакуисао више од 500 америчких ваздухопловаца.

Венце на спомен обележје код бившег аеродрома, положили су представници америчке амбасаде у Београду, Националне гарде Охаја, Владе и Војске Србије, општине Горњи Милановац и других организација.

Делегацију америчке амбасаде у Београду предводила је отправник послова Џенифер Браш, а присуствовао је и ваздухопловни аташе потпуковник Џон Капело.

Браш је поручила да Америка никада не може да заборави то што је српски народ учинио за њихове авијатичаре.

"Ово је важан заједнички догађај. Ми никада не можемо заборавити то што је српски народ учинио за наше авијатичаре у току протеклог рата и зато смо обележили ово место и стално га посећујемо", изјавила је Браш.

Венце су положили и представници Владе Србије, ваздухопловства и против-ваздушне одбране, на челу са бригадним генералом Бранком Живаком и локалне самоуправе.

У Музеју рудничко-таковског краја отворена је изложба фотографија и приказан документарни филм о операцији "Хаљард", а предсетавници Америчке амбасаде саопштили су новинарима на скупу да је на иницијативу војног аташеа САД у Београду и Евроатланске иницијативе из Београда, мештана Прањана, америчких авијатичара ветерана и српске заједнице у САД, основана Фондација "Халљард".

Та фондација има у плану снимање документарног филма о спасилачкој мисији, као и градњу центра за младе у Прањанима, недалеко од аеродрома са кога су спашени пилота.

У лето 1944. године око 1.000 америчких припадника ваздухопловних снага оборено је изнад окупиране Југославије, од којих је значајан број завршио у Србији.

Током серије дневних и ноћних полетања заједнички тим Југословенске краљевске војске у отаџбини генерала Драже Михаиловића и америчке Службе за стратешке послове евакуисао је више од 500 америчких ваздухопловаца из села Прањани.

Спасилачка мисија укључивала је дејство мањих трупа против немачких снага, чиме је у опасности било читаво село које је штитило америчко војно особље.

Припадници Ваздухопловних снага САД посведочили су о пожртвованости локалних српских сељана који су их хранили и штитили, у неким случајевима и до шест месеци.

Операција Хаљард сматра се за једну од најуспешнијих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија у историји ратовања, наведено је у саопштењу.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво