Читај ми!

Промена пола о трошку државе

Интервенцију промене пола ускоро ће плаћати држава, предвиђено је Изменама закона о здравственом осигурању. Припреме и операција коштају неколико хиљада евра.

Измене Закона о здравственом осигурању предвиђају бројне новине, између осталог и промену пола о трошку државе. Припреме и операција коштају неколико хиљада евра.

Особе које из медицински оправданих разлога морају да промеме пол, врло често немају новца да све плате саме, иако то представља лечење, а не њихов хир.

Када се неко осећа и понаша као жена, то значи да је женског рода. Требало би да и пол тј. полни орган буде женски. Тако би род и пол били у складу као и код већине људи.

Нела је рођена у телу дечака, а осећала се као девојчица. Овај урођени несклад душе и тела зове се Хари-Бенџаминов синдом.

"Код мене никада нису изашле длаке, одувек имам женски глас, увек женско понашање, све као девојчица. Одвели су ме код лекара, код психолога и тих других доктора", каже Нела.

Данас је ово Марко, а у детињству је био девојчица.

"Отац ме ја звао татин синко или татин врабац. Цело моје детињство је било обележено као дечак, можда сам чак био способнији од својих вршњака" навео је Марко.

Први корак, одлазак код психијатра

Ако се примети несклад, први корак је одлазак код психијатра, који утврди да ли је промена пола заиста неопходна. После тога, будући мушкарци узимају мушке, а они који би да постану женско, узимају женске хормоне. Тако се промени тело, а полни орган мења се операцијом.

"Зашто би неко улазио у таква малтретирања и хормонска и хируршка, коначно људи се плаше хирурга. Зашто би неко оперисао здраве органе да га нека нужда није натерала која је већа од саме операције", истиче психијатар и сексолог Зоран Ракић.

Да женско постане мушко, потребно је пет до седам операција. Будућим женама је лакше. Када мушкарац постаје женско, потрено је да само једном, највише два пута легне на хирушки сто, а добије скоро савршен женски полни орган.

Гинеколог и хирург Душан Станојевић каже да су те особе прегледали лекари на специјалиизацији, чак и неки млади специјалисти и сви су рекли да нема никаквих проблема, да је та жена потпуно здрава.

"Међутим, када би пацијент отишао и када би им ја рекао да се ради о мушкарцу који је променио пол, они би се згранули", навео је Стојановић.

Прву операцију промене пола у Србији урадио је доктор Сава Перовић, још 1989. године. Тада је од мушкарца направио жену. Неколико година касније, почео је да оперише и жене, од којих је стварао мушкарце.

Више о промени пола и животу транссексуалних особа можете погледати у документарном филму РТС-а Погрешно тело, који ће ускоро бити емитован.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи