Читај ми!

Муке по мајкама

Већина мајки каже да је тешко остварити се у улози родитеља, јер највећи проблеми који прате мајчинство су недостатак новца, подршка околине, дуго одсуство оца из куће и то што се тешко запошљавају. Све то је још теже самохраним мајкама.

Ангелина Радуловић је недавно добила треће дете. Са троје деце сналази се готово сама, јер јој је муж по цео дан на послу. Ипак, сматра да финансије нису највећи проблем једне мајке.

"Као да код нас друштво није наклоњено родитељима. Често када причам са пријатељима кажем да су родитељи грађани другог реда, по многим питањима. Као трудници вам не устају у превозу, у редовима вас гледају попреко, на порођају можете да доживите све и свашта, све то вас негде демотивише као родитеља", објашњава Радуловићева.

Истраживања организације "Сачувајмо децу" показују да је Србија на дну лествице по условима за мајчинство. 

"Сасвим је јасно да се младе мајке суочавају са много проблема. Од оног о чему већ сви говоримо, а то је да приликом запошљавања оне добијају питања да ли намеравају уопште да рађају, до тога да за време породиљског одсуства заправо бивају распоређене на мање плаћена и нижа радна места", изјавила је Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности.

Стручњаци кажу да би то питање системски требало да решава држава. Нека законска решења већ постоје, као то да отац детета може да узме одуство са посла и брине о беби, али ретко који користи ту могућност.

"Жена је та од које се очекује да ће бринути о детету у сваком тренутку. Њено је да се брине трудноћи, да се породи, да буде код куће за време одсуства у случају да је запослена, и да, када се дете разболи, она буде та која ће бити са њим", каже Бојана Селаковић из Удружења "Родитељ".

Породица у Србији у просеку има једно дете. Демографи прогнозирају да ће се 2050. године број становика смањити за милон и по, тачније, за петину. У просеку, 1956. године, жена је имала двоје деце.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво