Читај ми!

Преминула Оливера Марковић

Глумица Оливера Марковић преминула у Београду, у 87. години. Славна уметница, која је остварила велики број улога у театру, на филму и телевизији, остаће упамћена и као врсна певачица руских романси и шлагера.

После дуге и тешке болести, у Београду је данас у 87. години преминула дива српског и југословенског глумишта Оливера Марковић, саопштило је Народно позориште у Београду.

Поводом смрти Оливере Марковић саучешћа породици упутили су бројни поштоваоци велике глумице, међу којима и председник Србије Борис Тадић и градоначелник Београда Драган Ђилас.

Славна уметница родила се у Београду 3. маја 1925. године. Љубав према театру показивала је у најранијем детињству да би за време окупације, са групом вршњака-гимназијалаца и студената, почела да спрема представе на Коларчевом универзитету и у београдским становима.

Први филм "У планинама Југославије" снима већ 1945. године. Члан је Омладинског, па Академског позоришта, а 1948. постаје један од студената прве генерације Позоришне академије, у класи Мате Милошевића.

Следеће године постаје члан Београдског драмског позоришта, у којем игра и дипломску представу, "Последњи" Максима Горког (1952). После краћег ангажмана у новосадском Српском народном позоришту, 1967. године постаје члан Народног позоришта у Београду, где је остварила више од тридесет значајних улога, почев од Дарје у "Тихом Дону", преко Маше у Толстојевом "Живом лешу", Агафје у Гогољевој "Женидби", Александре у Анујевој "Коломби", Јулишке у Нушићевом "Путу око света", Либере у Голдонијевим "Рибарским свађама", Аркадине у Чеховљевом "Галебу", Бабе у "Горском вијенцу", Госпође Олге у истоименом комаду Милутина Бојића, Госпођице Јеце Ђерман у "Како засмејати господара" Виде Огњеновић, Филаменте и Мадам Парнел у Молијеровим "Ученим женама" и "Тартифу", до Брехтове Мајке Храбрости, Нушићеве Живке министарке и Станковићеве Коштане.

У пензију је отишла 1989, а последњу премијеру на матичној сцени игра 1998. године (улога Маме у Макдонином комаду "Сакати Били са Инишмора"). Награду Народног позоришта је добила два пута, за улоге Мајка Храброст (1972) и Клара ("Леда", 1978). Највеће признање које додељује Национални театар, Плакету, добила је 1988. године.

Оливера Марковић је и на другим театарским сценама широм бивше Југославије остварила велики број улога. Поред признања у матичном Театру, добитница је и Специјалне награде на Данима Комедије, Октобарску награду града Београда, Плакете "Мата Милошевић" и "Добрица Милутиновић" те Добричин прстен.

У импозантном опусу од 63 снимљена филма, издвајамо: "Сумњиво лице", "Последњи колосек", "Влак без возног реда", "Узаврели град", "Др", "Козара", "Пут око света", "Сибирска леди Магбет" (режија Анджеј Вајда), "Национална класа", "Петријин венац", "Мајстори, мајстори", "Мој тата на одређено време", "Балкан експрес", "Већ виђено", "Браћа по матери", "Сабирни центар", "Урнебесна трагедија". Међу филмским наградама истичу се Сребрна и две Златне арене на Филмском фестивалу у Пули, те "Славица" за укупни допринос развоју филмске уметности.

За телевизију је снимила 13 драма, 26 серија и више шоу-програма, а остварила је и педесетак улога у радио-драмама. Најшира публика је памти као врсну, по многима најбољу певачицу руских романси и шлагера.

Оливера Марковић је била је удата за глумца Радета Марковића, који је преминуо у септембру 2010. године. Њихов син је познати филмски и позоришни редитељ Горан Марковић.

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара