Ђилас: Наводи о Ромима нетачни

Одговарајући на наводе из извештаја Амнести интернешенела да су Роми принудно исељени испод “Газеле”, градоначелник Београда Драган Ђилас рекао да тај извештај садржи низ лажних тврдњи, а да није наведена ниједна позитивна ствар коју је град Београд учинио за Роме.

Градоначелник Београда Драган Ђилас оценио је да недавни извештај организације Амнести интернешенел, у којем се власти у Србији позивају да зауставе серију принудних исељавања Рома у Београду, садржи низ лажних и ничим доказаних тврдњи, а да није наведена ниједна позитивна ствар коју је град Београд учинио за Роме.

Роми, расељени испод моста "Газеле", добили су опремљене контејнере за становање, више од 90 одсто њих добило је, о трошку града, лична документа, а сваком расељеном лицу додељена је здравствена књижица и право да се лечи, наведено је у писму које је одговор на извештај Амнести интернешнала представљеног поводом 8. априла, Међународног дана Рома.

За обезбеђивање контејнера ромским породицама испод "Газеле" град је издвојио скоро 1,2 милиона евра и још око милион евра како би се насеља опремила неопходном инфраструктуром.

"Такође, није тачно да са Ромима испод 'Газеле' нико није комуницирао, да нису званично обавештени и да им није било омогућено да понесу личне ствари. Током 2008. и 2009. године са њима је одржано више састанака, званично обавештење о исељењу добили су у августу 2009. године, а свакој породици превезене су све ствари до објекта где су пресељени", наводи се у писму.

Коментаришући наводе да пресељени Роми имају проблем са добијањем докумената, Ђилас је навео да су од 473 пресељена припадника ромске популације 444 о трошку града добила сва лична документа, а здравствену књижицу поседује њих 396.

У школе је 2009. године уписано 118 ромске деце, која пре тога никада нису похађала школу, 2010. године уписана су 142 ученика ромске националности, а град Београд ангажовао је девет ромских асистената који раде са том децом.

Нема станова на поклон

Захтев да се свакој ромској породици која живи у нехигијенском насељу обезбеди стан апсолутно је неприхватљив и неспроводив за Београд из моралних и финансијких разлога, наводи се у Ђиласовом писму и истиче се да је једина законска могућност да ромске породице добију стан, конкурисање за градске социјалне станове.

У лето 2010. године 81 ромска породица конкурисала је за социјалне станове, а од 84 стана, 18 су добиле ромске породице, прецизирано је у градоначелниковом одговору.

Коментаришући позив Европској унији, Европској инвестиционој банци у и Европској банци за обнову и развој да не подржавају инфраструктурне пројекте који за последицу имају принудна исељења или друга кршења људских права, а који је наведен у извештају Амнести интернешнала, Ђилас је навео да тај позив спречава Београд да се развија и његове грађане, па и Роме, да живе боље.

"Без обзира на све што радите, ми ћемо у Београду наставити да се боримо за бољи живот сваког ромског дечака и девојчице и урадићемо све како би они добили шансу да постану пуноправни грађани Београда и Србије", закључио је Ђилас.

У најновијем извештају организације Амнести интернешнал о стању Рома у Србији, Влада је позвана да омогући доношење закона којим би се забранило принудно исељавање Рома, али и да обезбеди да општинске власти, укључујући оне у Београду, не спроводе принудна исељавања.

"Роми су присилно исељени од стране града Београда, изгубили су своје куће, своје изворе прихода, а често и све што су имали", наводи се у извештају.

Неким принудно исељеним није понуђен алтернативни смештај, док је другима обезбеђен неодговарајући, који не испуњава међународне стандарде.

Такође, важно је да се свима који су исељени из насеља у Београду и тренутно живе у контејнерским насељима осигура адекватан алтернативни смештај укључујући социјално становање, пре него што дође до даљих исељавања, наводи се у извештају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво