Данас су Благовести

Српска православна црква обележава Благовести, празник сећања на сусрет девице Марије и архангела Гаврила, који јој је, према Јеванђељима, саопштио да ће родити спаситеља људског рода.

Празник Благовести је један од 12 највећих хришћанских празника. Слави се у знак сећања на "благу вест", када је, према црквеном учењу, арханђел Гаврило објавио Богородици да је Дух свети њу одабрао да буде мајка Исусу Христу.

Благовести спадају у радосне догађаје и радосне хришћанске празнике. Славе се увек 7. априла, тачно девет месеци пре Божића.

Са овом благовешћу архангела, „силаском Светог духа на пречисту деву", почиње обнова човечанства, а речима архангела Гаврила "Радуј се, Благодатна, Господ је с тобом", отвара се историја Новог Завета и почиње преображај човечанства.

Сматра се да од Благовести почиње сетва јарих жита. Такође, верује се да је тај дан срећан за калемљење воћа. Некада се народ у селима бојао зиме, све док тај дан не прође.

Дан после празника Благовести, црква слави Светог архангела Гаврила који је, према записима Четворојеванђеља, задужен за радосне вести.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво