Сузбијање корупције, па ЕУ

Борба против корупције од кључне важности за чланство у ЕУ, поручио шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер на додели сертификата првој групи службеника за јавне набавке.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер изјавио је да неће бити пречица на путу Србије ка ЕУ и да ће ефикасност у сузбијању корупције имати важну улогу у оцени испуњавања услова за чланство у тој заједници.

"Србија мора да покаже резултате које од ње очекује ЕУ, али и грађани Србије", рекао је Дежер на додели сертификата првој групи јавних службеника за јавне набавке који су прошли специјалну обуку. 

Дежер је истакао да је за Србију кључна изградња институција, што подразумева и постојање транспарентног и ефикасног система јавних набавки.

За то је, како је додао, потребна снажна политичка посвећеност, стварање таквог система где неће бити рупа у законима и њиховом споровођењу.

"У спровођењу јавних набавки морају да се поштују четири принципа - транспарентност, једнак третман за све учеснике, слободно надметање и недискриминаторска правила", рекао је Дежер.

Шеф делегације ЕУ у Србији додао је и да је обавезно постојање интерне и екстерне контроле у јавним набавкама и ефикасног судства.

Оцена јавних набавки у Србији, на које се годишње троши четири милијарде евра, како је истакао Дежер, имаће значајну улогу у оцени испуњавања услова за стицање кандидатуре Србије за чланство у ЕУ, која ће бити дата у октобру.

"Процес придруживања Србије ЕУ зависиће од успешности борбе против корупције, због чега је додела сертификата службеницима за јавне набавке веома охрабрујућа", рекао је Дежер.

Сертификате је данас добило 113 људи из прве групе од 208 пријављених за полагање испита за стицање лиценце за бављење јавним набавкама.

За полагање испита до краја маја је пријављено 700 људи, а процењује се да постоји потреба да у Србији сертификате има од три до четири хиљаде службеника који се баве јавним набавкама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи