Решење за азил за животиње

Четири дана после пожара у Бачкој Тополи, у којем је страдала власница азила за напуштене животиње Етела Мерк, нађено привремено решење за око 500 паса и мачака о којима се бринула.

Магистар уметности Етела Мерк десет година се старала о напуштеним животињама у свом азилу. Иако је ту бригу скоро у целости преузела од општине Бачка Топола, од ње је добијала врло мало помоћи. Азил је одржавала сама уз помоћ пријатеља.

Две недеље пред трагедију искључена јој је струја због дуга од 45 хиљада динара.

У буџету локалне самоуправе, кажу, није било довољно новца. Када су понестале стране донације, сналазила се како је умела.

"Ми смо увек били вољни и давали новац и храну за оне псе које смо уступали њој на чување. Међутим, она је чувала псе не само из општине Бачка Топола, већ и из целе Војводине и Србије. Општина Бачка Топола није толико велика да може да преузме бригу о свему томе", каже председник општине Бачка Топола Атила Баби.

Локална влада обећава да ће убудуће за животиње у азилу обезбеђивати храну.

"Покрајинска влада ће интервентно обезбедити храну за тих 500 паса и мачака у азилу и обезбедиће неопходне лекове и витаминске додатке. Већ је из робних резерви стигло 150 килограма хране и храна ће сукцесивно стизати", рекла је саветница председника Владе АП Војводине Јелена Балашевић.

Краткорочно решење није довољно, поручују из удружења за заштиту животиња.

"Држава је дужна да у року од 2 месеца да направи правилник о прихватилиштима за напуштене животиње. Прихватилиште не сме никако зависити од пожртвованости једне особе", сматра Наташа Биорац из удружења за заштиту животиња ОРКА.

Одржавање азила попут овог у Бачкој Тополи годишње кошта око десет милиона динара. А зависило је баш од те једне особе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара