Решење за азил за животиње

Четири дана после пожара у Бачкој Тополи, у којем је страдала власница азила за напуштене животиње Етела Мерк, нађено привремено решење за око 500 паса и мачака о којима се бринула.

Магистар уметности Етела Мерк десет година се старала о напуштеним животињама у свом азилу. Иако је ту бригу скоро у целости преузела од општине Бачка Топола, од ње је добијала врло мало помоћи. Азил је одржавала сама уз помоћ пријатеља.

Две недеље пред трагедију искључена јој је струја због дуга од 45 хиљада динара.

У буџету локалне самоуправе, кажу, није било довољно новца. Када су понестале стране донације, сналазила се како је умела.

"Ми смо увек били вољни и давали новац и храну за оне псе које смо уступали њој на чување. Међутим, она је чувала псе не само из општине Бачка Топола, већ и из целе Војводине и Србије. Општина Бачка Топола није толико велика да може да преузме бригу о свему томе", каже председник општине Бачка Топола Атила Баби.

Локална влада обећава да ће убудуће за животиње у азилу обезбеђивати храну.

"Покрајинска влада ће интервентно обезбедити храну за тих 500 паса и мачака у азилу и обезбедиће неопходне лекове и витаминске додатке. Већ је из робних резерви стигло 150 килограма хране и храна ће сукцесивно стизати", рекла је саветница председника Владе АП Војводине Јелена Балашевић.

Краткорочно решење није довољно, поручују из удружења за заштиту животиња.

"Држава је дужна да у року од 2 месеца да направи правилник о прихватилиштима за напуштене животиње. Прихватилиште не сме никако зависити од пожртвованости једне особе", сматра Наташа Биорац из удружења за заштиту животиња ОРКА.

Одржавање азила попут овог у Бачкој Тополи годишње кошта око десет милиона динара. А зависило је баш од те једне особе.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 11. нов 2011, 01:19) - mira [нерегистровани]

resenje za pse u azilu

nasla sam 8 stenaca starih mozda mesec dana,ako ne i manje. dva cu usvojiti,pitanje je sta cu sa ostalima. da li postoji neko mesto gde mogu da se daju ,a da ih neuspavaju. nudila sam ih ljudima i onima koje znam i neznam i niko ih nece .

(среда, 05. окт 2011, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

Azili blizu beograda

Dobar dan, jel moje neko da mi kaze gde se nalase azile za napustene pse blizu beograda? Jel imate adresse? Molim vas : mausesophia@hotmail.com

Hitno!!!!

Rajkovic s.

(субота, 12. мар 2011, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

rešenje za azil životinja

Svaka čast toj humanoj ženi.Retki su takvi ljudi.Iskreno žalim za nesreću koju je doživela.
Sarkastične izjave pojedinih poput, ja volim životinje i to samo konje,a pobila bih sve pse lutalice, govori o samoj osobi bez ikakvog komentara. Pse lutalice nikome nažao ne bi učinili da ih ne gađaju kamenjem, pogotovo mala deca, koja roditelji nisu naučila kako da se ponašaju sa životinjama.

(субота, 12. мар 2011, 10:35) - anonymous [нерегистровани]

.

i sada ce sve zivotinje na spavanje,tako to ide...

(субота, 12. мар 2011, 10:21) - anonymous [нерегистровани]

jedna jedina

Ceo azil je zavisio od jedne osobe kojoj niko nije pomogao da plati struju, a sad će se naći rešenje za životinje. Sad je u redu, računi su izmireni, plaćeni životom te jedna jedine osobe. Vrhunac licemerja....

(субота, 12. мар 2011, 09:14) - slava mala krsna [нерегистровани]

zivotinje

i ja volim zivotinje, najvise konje ali me nervira to sto ljudi i zivotinje imaju ista prava. na primer ako ubijes psa lutlicu odgovaras kao za coveka.