Припреме за евакуацију из Либије

Држављани Србије који се налазе у Либији биће евакуисани чим се добију за то потребне дозволе, рекао за РТС државни секретар Мирко Стефановић. Нико од наших држављана који су у недељу увече нападнути у кампу код Расланалфа није повређен. Група радника у кампу недалеко од Аџдабије без контакта са представницима наше амбасаде.

Министарство спољних послова саопштило је да је у сарадњи са "Јатом" обезбедило потребан број авиона за евакуацију српских држављана који се тренутно налазе у Либији, али да се још увек чекају неопходне дозволе либијских власти.

Гостујући у Дневнику РТС-а, државни секретар у Министарству спољних послова Мирко Стефановић, рекао је да би авиони већ сутра могли да евакуишу наше грађане.

Стефановић је указао да евакуацију компликује то што нико не може да напусти земљу без излазне визе, али је додао да ће Министарство покушати да сутра добије те визе за наше раднике.

Он је рекао да се рачуна и на алтернативне путеве, односно, на координацију са Турском, Француском и земљама ЕУ, како би се радници евакуисали авионима тих земаља.

Државни секретар процењује да се у Либији налази око 700 грађана Србије, од којих се по 300 налази у Триполију и Расланалфу, а између 60 и 100 у Бенгазију.

Државни секретар је напоменуо и да су по Либији "расуте" мање групе наших радника који раде за иностране и либијске приватне фирме и да представници наше амбасаде покушавају да дођу у контакт са свим нашим грађанима.

Стефановић је додао да је ситуација много сложенија него што је био случај приликом евакуације наших грађана из Туниса и Египта.

У Београду је формиран и кризни штаб, са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем на челу. Осим њега, у тиму су министар одбране Драган Шутановац и министар спољних послова Вук Јеремић.

Српски држављани у Либији добро

Раније данас стигле су информације да је група наших радника нападнута у недељу увече у кампу код града Расланалфа, али је Министарство спољних послова саопштило да нико од њих није повређен и да њихова безбедност није угрожена.

Према речима нападнутих радника, наоружана група људи, украла им је возило и велику суму новца.

"Ми немамо оружје, а очекујемо следећи напад, да се врате по ово што нису однели", навели су српски држављани, тражећи помоћ од Србије.

Радници из Србије и у кампу код Аџдабије

У кампу Зујетина терминал, удаљеном око 30 километара од Аџдабије, налазе се петорица радника из Србије који су запослени у аустријској фирми "Ваос".

Читалац Милош Тешић из Барича рекао је за Интернет портал РТС-а да је у кампу, између осталих, његов отац Витомир.

Осим њега, у кампу су и Синиша Салатић из Новог Сада, Емил Дервишагић из Панчева, Зоран Шаиновић из Звечке и Мирсад Демић. У кампу се, према његовим речима, налази око 110 људи из других држава.

Витомир, који може да комуницира само преко Скајпа, каже да се у околини кампа често чују детонације, а да су телефони искључени.

Он каже да су ноћас у камп ушле наоружане особе, али да не зна да ли је реч о војсци режима или побуњеног дела. Наводи да су се они кратко задржали и да нису никога дирали.

Витомиров син Милош каже за Интернет портал РТС-а да радници немају пасоше код себе, јер се они вероватно налазе у централи фирме у Триполију.

Српски радници који су запослени у предузећу "ИМК", њих 210, радници фирме "Партизански пут", као и 48 радника фирме "Југоимпорт" безбедни су и очекују да се врате у Србију, речено је РТС-у у све три компаније.

Директор "ИМК" Душан Радовић рекао је за РТС да је та фирма закупила авион "боинг 737" и тражила дозволу да сутра у 12 часова слети у Либију, али да још чекају дозволу. Он понавља да нема места паници и да је све под контролом.

Једна држављанка Србије рекла је раније да имају налог да се затворе и чекају на евакуацију.

"Стварно је гадно, код нас гори полицијска станица и нико је не гаси. Телефони ни мобилни више не раде, али некако нам је пуштен Интернет", рекла је српска држављанка.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(уторак, 22. феб 2011, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

radnici IMK

Ima li neko informaciju o radnicima firme IMK koji su u ruskom kampu..

(уторак, 22. феб 2011, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

obavestenje iz HIDROMONTAZE

Jutros mi se javio stari iz Tripolia telefoni rade ali su veze preoterecene svi radnici HIDROMONTAZE su za sada dobro, negde rade, negde ne, a kao je receno u firmi svi koji budu zeleli bice evakuisani kada dodju avioni JAT-a.

(уторак, 22. феб 2011, 09:15) - anonymous [нерегистровани]

telefoni rade

Budite uporni sa okretanjem telefona. Veze slabo rade jer su opterećene, ali rade. Ja sam uspela juče da uspostavim kontakt telefonom.

(уторак, 22. феб 2011, 08:36) - anonymous [нерегистровани]

Please

Da li neko ima informaciju za radnike firme Geolog International?

(уторак, 22. феб 2011, 08:29) - anonymous [нерегистровани]

na bezbedno

sinoc su mi pisali da su dobro i da su na bezbednom makedonci u libiji

(уторак, 22. феб 2011, 08:23) - anonymous [нерегистровани]

pomoć

Ima li iko informacije o radnicima "HIDROMONTAŽE" iz mesta Sug Al Khamis?Suprug mi je tamo i nemam nikakvih informacija od juče '

(уторак, 22. феб 2011, 08:07) - anonymous [нерегистровани]

pomoć

Ima li iko informacije o radnicima "HIDROMONTAŽE" iz mesta Sug Al Khamis?Suprug mi je tamo i nemam nikakvih informacija od juče '

(уторак, 22. феб 2011, 00:01) - anonymous [нерегистровани]

znam pouzdano

u misuratiju je veceras mirno

(понедељак, 21. феб 2011, 21:52) - Дејан [нерегистровани]

Либија 2

Радници фирме CONFIDO који се налазе у Мисурати су добро. Безбедни су и далеко од жаришта. Спремни су да сваког тренутка крену. Једна од опција повратка је и преко Туниса (незванично).

(понедељак, 21. феб 2011, 21:52) - anonymous [нерегистровани]

Da li je neko?

Da li je mozda neko veceras imao ikakavu
komunikaciju sa nekim od nasih ljudi koji rade u Ubariju? Zna li iko kakvo je stanje tamo?