Месо лошег квалитета

Меса врхунског квалитета у Србији има мало, a у месним прерађевинама још мање, показује испитивање Покрета за заштиту потрошача Београда. О лошем квалитету могу да сведоче физичке особине производа, али и прениска цена и место на коме је купљен.

За разлику од других намирница, меса у Србији има довољно. Меса врхунског квалитета, међутим, има мало, a у месним прерађевинама још мање, показало је испитивање Покрета за заштиту потрошача Београда.

Често се дешава и да потрошачи немају потпуне информације о квалитету производа који се продаје.

"Један део тих производа, око петнаест процената, не испуњава захтеве у погледу квалитета, било да је у питању боја, конзистенција, мирис, укус или текстура тих производа. Највећи број производа је осредњег квалитета", истиче професор Ветеринарског факултета Илија Вуковић.

После недавног испитивања, које је показало да у неким месним прерађевинама има најмање онога чега би требало да има највише, надлежни кажу да се мора знати ко ради добро, а ко лоше.

"Нема оправдања ни за једног произвођача који ради лоше. Биће му укинута лиценца и забрањена производња", каже директор Управе за ветерину Зоран Мићовић.

Одговорност за неисправно месо на трпези сносе и грађани, сматра директор републичке Управе за ветерину. Он упозорава да је важно да се месо купује на провереним местима и да прениска цена говори да нешто није у реду са производом. Ипак, ни цена није гаранција квалитета.

"Ниво квалитета и ниво цена исте врсте производа наших произвођача не иду под руку. Имамо ситуацију да су производи врло високог квалитета, по цени знатно нижој од оних који су у доњој зони квалитета", истиче Петар Богосављевић из Покрета за заштиту потрошача.

При куповини не би требало да се руководимо рекламама. Производ који се много рекламира обично нема квалитет који потрошач очекује, поручују из Покрета за заштиту потрошача.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара