Гимназије по новом моделу

Од наредне школске године ученици који упишу гимназије требало би да раде по новом концепту образовања. Основне новине "пакет изборних предмета" и општа матура која је замена за садашњи пријемни испит на факултетима.

Ученици који од наредне школске године упишу гимназије требало би да раде по новом концепту образовања, чије су основне новине "пакет изборних предмета" и општа матура - замена за садашњи пријемни испит на факултетима.

Према речима помоћника министра просвете Богољуба Лазаревића, тај концепт гимназијског образовања базиран је на предлогу Заједница гимназија и на новом плану за гимназије ради комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Предлог подразумева да гимназијалци у првој години немају смерове, рекао је Лазаревић у изјави Танјугу, сматрајући да ће им то време добро доћи да додатно размисле да ли им више "леже" друштвене или природне науке.

Од другог разреда увело би се благо усмеравање ка друштвеним или природним наукама, кроз одређени број часова из одређених предмета, док је највећа новина предвиђена у трећем разреду, рекао је Лазаревић.

Он је објаснио да би се у трећем разреду увели "пакети изборних предмета", конципирани тако да због већег броја часова природних односно друштвених предмета "вуку" ка одређеним факултетима.

Према његовим речима, од трећег, посебно од четвртог разреда, биће пет-шест "пакета" друштвених и природних наука, у некима ће, на пример, доминирати физика, математика, у другима биологија, хемија, физика, комбинације предмета, што све чини покушаје да се кроз систем изборних предмета ђаци усмере ка одређеним академским студијама.

Закон предвиђа да ученици који средње образовање заврше општом матуром могу да имају директну проходност на академске студије, а да они који заврше средњу стручну школу полажу стручну матуру и имају проходност на високим струковним студијама.

Међутим, и ђаци из средњих стручних школа могу имати могућност да полажу општу матуру, рекао је помоћник министра просвете, наводећи да ниједном ђаку неће бити онемогућен приступ академском образовању.

Општа матура, према предлогу, полагала би се од 2015. године и тај испит радио би се у сарадњи са факултетима.

"У пракси би то требало да значи да ће садашњи пријемни испит на факултетима бити замењен општом матуром, с тим што ће ученици који се буду опредељивали за уметничке факултете и даље полагати пријемне", рекао је Лазаревић.

Национални просветни савет ће, међутим, предложити да се рад на реформи гимназија продужи за још једну годину и да прва генерација гимназијалаца почне да учи по новим наставним плановима и програмима од 1. септембра 2012. године, уместо од следеће јесени, рекла је Танјугу председница Савета Десанка Радуновић.

Нови план за гимназије неће дати добре резултате, јер се наставни планови и програми за те школе, који се сада раде, доносе иако још нису утврђени принципи, циљеви и стандарди постугнућа, истакла је Радуновићева, наводећи да се таквим "редоследом потеза" директно крши закон.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара