Менсин програм за даровите

Један од најбољих програма у Европи за откривање даровите деце, према оцени Педагошког факултета у Љубљани, јесте Менсин "НТЦ систем учења". Код нас се примењује у вртићима и школама од прошлог септембра.

И ове године, Менсин скуп на Палићу био је посвећен даровитости. Говорило се о њеним емоционалним и економским аспектима и о новом систему учења који је осмислио "Менсин Никола Тесла центар", а који развија креативније рамишљање, открива даровиту децу и подстиче њихов развој.

Даровитост подразумева једну или неколико натпросечно развијених способности и особина које уз подстицајну средину и лично ангажовање омогућују појединцу изузетно постигнуће у једној или више активности. Даровити су ресурс сваке нације.

За сада један од најбољих програма у Европи за откривање даровите деце, према оцени Педагошког факултета у Љубљани, јесте Менсин "НТЦ систем учења". Код нас се примењује у вртићима и школама од прошлог септембра.

"Већ имамо неке резултате после 1400 учитеља који су завршили овај семинар, тридесетак школа које су се укључиле и неких двадесетак вртића. Деца су креативнија, чини ми се да много боље напредују и у памћењу лекција и у свему ономе што би требало да запамте", рекао је Урош Петровић, коаутор ""НТЦ система учења" и председник Менсе Србије.

Програм је преузело и 12 европских земаља.

"Словенија је једна од првих земаља која је увела НТЦ систем учења и у Менси Словеније потпирано овај систем јер свако дете има неке таленте, даровитост која је добро да се знају, тако можемо отклањати и социјалне проблеме, јер се деца лакше пронађу, где су и шта су, могу бити пуно задовољнији у животу", каже Матјаж Подмишљак, председник Менсе Словеније.

Крајњи циљ НТЦ програма, учења кроз игру јесте подизање нивоа знања. Прави резултати видеће се можда за двадесет година, али важно је кренути на време.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво