Рушевине и после 11 година

Једанаест година после бомбардовања у центру Београда и даље рушевине. Држава нема средстава за обнову, а са економском кризом теже ће се и јефтиније продавати.

Војни и полицијски објекти у центру Београда, порушени у НАТО бомбардовању још су у истом стању. Налазе се на најскупљим локацијама на којима би могли да се изграде хотели или пословне зграде.

Порушене зграде у једној од централних улица у Београду, Улици Кнеза Милоша, представљају атракцију за многобројне туристе.

"Оне су ту да људе и даље подсећају да је био рат пре нешто више од десет година. То не би требало да се заборави. Мислим да због тога изглед зграде није до сада ни промењен, рушевине нису склоњене, све је како је и било", каже један страни туриста.

Два разорена здања зграде некадашњег Генералштаба преко пута Владе Србије добила су ознаку споменика културе 2005. године, што значи да се спољни изглед мора вратити у првобитно стање, а то, кажу стручњаци, економски није исплативо, а они за сада нису на продају.

"Зграде генералштаба у овом тренутку нису у мастер плану и нема помака у смислу решавања шта ће у будућности бити од тих објеката", каже потпуковник Александар Илић из Управе за инфраструктуру Министарства одбране.

Пре три године зграда некадашњег Савезног МУП-а продата је за 30 милиона евра израелској компанији "Плаза центри". Најављивана је изградња пословног центра са хотелом са пет звездица, али до данас ништа није урађено.

Људи који живе поред рушевина очекују да се оне барем рашчисте.

"Врло је депримирајуће живети читаву деценију у овој ситуацији, све је обрасло у коров, све је запуштено", каже Србољуб Јовановић, који станује близу порушеног објекта.

У компанији "Плаза центри" речено нам је чекају грађевинску дозволу. Најављују велика улагања и отварање више од 2.500 радних места. Високих објеката, као планирани хотел, није било у Београду, па нису ни били плански покривени, а у току је израда студије о томе.

"На овој локацији, према генералном плану, сви објекти који су виши од 12 спратова не би се могли градити, али студијом високих објеката обухваћени су објекти који би требало да буду високи и до 30 спратова", каже Дејан Васовић градски архитекта Београда.

"Став града Београда је да би сви објекти који су, нажалост, били бомбардовани требало да се реконструишу и да се изграде нови објекти на тим местима", оценио је Васовић.

И док се не зна колико ће дуго рушевине у Кнеза Милоша још бити симбол Београда охрабрује то што је ове године завршена обнова још две зграде: Старог Генералштаба, у улици Кнеза Милоша, и некадашњег војног објекта, а сада Дома судова у Немањиној улици.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи