Нови авиони за Војску Србије

Упркос кризи, Војска Србије, први пут у последњих 30 година, купује нове авионе. До краја 2010. године, уз четири домаћа школска авиона, планирани и најсавременији вишенаменски борбени ловци. Опречни ставови економиста и војних стручњака о куповини авиона.

До краја године, српско војно ваздухопловство добија прва четири домаћа школска авиона "ласта-95" из панчевачке фабрике "Утва".

То ће бити прве нове летелице, у последње три деценије, које Војска купује. И поред економске кризе, Војска Србије планира да купи и нове, најсавременеије вишенаменске борбене авионе.

Конкретне понуде достављене су свим значајнијим светским произвођачима.

Тактичка студија која дефинише потребе Србије за новим вишенаменским борбеним авионима израђена је још 2008. године.

Почетком ове године, послати су захтеви за информацијом Сједињеним Државама за авионе "фантом Ф16" и "фантом Ф18", шведској за "грипен", Француској за "рафал", Европском конзорцијуму за "јурофајтер" и Русији за авионе "миг 29 М" и "сухој 30".

"Потреба за набавком вишенаменског борбеног авиона је дефинисана потребом, пре свега, да ми као држава штитимо свој суверенитет, односно контролишемо свој ваздушни простор и да заједно са осталим земљама које у Европи, такође, штите свој ваздушни простор, будемо равноправни партнери", каже командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал Ранко Живак.

У плану је и модернизација авиона "галеб Г4", како би се и обука пилота прилагодила новом авиону.

"Летело је већ неколико наших пилота на авионима "фантом Ф16". И ја сам имао ту срећу да летим у ваздухопловној бази у Охају, у Спрингфилду. То је, свакако, за нас једно велико искуство, да видимо управљање тим савременим авионима и сматрам да наши пилоти неће имати никакав проблем у савладавању тог авиона, који год да је", каже потпуковник Милан Мајкић, начелник Штаба 204. авијацијске базе.

Неопходност модернизације борбених авиона

Мађарска се, на пример, определила за шведски "грипен", а уговор вредан око милијарду евра највећим делом покривен је индустријском компензацијом.

Аустрија је издвојила милијарду и 600 милиона евра за авионе "јурофајтер тајфун". Пољска је од Америке купила 48 нових авиона "фантом Ф16" за око 4 милијарде долара, а више од 60 одсто платила је робном разменом.

"Са једне стране, руски авиони су јефтинији, али Руси очекују конкретан новац. С друге стране, на западу су авиони скупљи, али су могући преговори о индустријској размени, а то је, заправо, у овом тренутку, једини прави начин како да се плати авион", каже Александар Радић, војни аналитичар.

Док економисти постављају питање колико је, у овом тренутку, за презадужену Србију, оправдано куповати војне авионе, војни стручњаци, ипак, сматрају да је инвестиција у војно ваздухопловство оправдана.

Упозоравају да би, у супротном, биле потребне деценије да се оно поново створи и да наша земља није толико мала да не треба да има своје ваздухопловство.

Војска Србије сада има стотинак авиона, од чега једна трећина није у летном стању. За две године, истећи ће ресурси и за 14 авиона "миг 21", уместо којих треба да се купе нови авиони. Требало би да држава за то издвоји око милијарду долара.

Број коментара 97

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво