Упознај Србију

Наши студенти који студирају на познатим светским универзитетима, укључили су се у пројекат "Упознај државу Србију". Они долазе на праксу у министарства своје матичне земље.

Државна управа добиће појачање током наредног месеца. Српски студенти који студирају на престижним универзитетима у иностранству, долазе на праксу у министарства Србије. Укључени су у пројекат "Упознај државу Србију", а организује га Министарство дијаспоре у сарадњи са Организацијом српских студената у иностранству, уз подршку Фонда за политичку изузетност.

На пракси ће бити 45 студената са Оксфорда и универзитета у Бечу, Прагу, Солуну и из градова у Немачкој и Америци. До сада је било пројеката волонтирања у великим приватним корпорацијама у Србији, али ово је први пут да студенти искуства стичу на пракси у државној управи.

Министар за дијаспору Срђан Срећковић сматра да Србија мора да им пружи јасну гаранцију да је земља у којој ће постојати и економска и политичка стабилност и да ће људи заправо овде имати извесну будућност за себе и породице, ако одлуче да се врате.

Соња Лихт из Фонда за политичку изузетност каже да и данас причамо о негативној селекцији, а не о томе да би најбољи морали да се нађу на местима где треба много знања, много воље и много ентузијазма, да би се ствари покренуле.

Студенти ће чути и предавања домаћих експерата. Биће укључени у рад чиме ће стећи увид у конкретне задатке државне управе.

Сања Бероња из Београда, студент Института политичких наука у Паризу има искуства у раду администрације француског јавног сектора тако да јој је била да упозна нашу администрацију и да види какао се ствари код нас развијају.

Милан Стојковић из Доње Гуштерице, студент теологије на Аристотеловом универзитету планира да се врати на Косово и мисли да ће му ова искуства и конатакти помоћи у даљем студирању.

Студенти ће новостечена искуства представити у документу који ће, по завршетку пројекта, свечано уручити српском премијеру Мирку Цветковићу, као свој предлог за унапређење рада државне управе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи