Реке се повлаче, штета велика

Река Јадар и њене притоке се повлаче. Mеђутим, још увек није могуће проценити штету. Река Уб се повукла у корито, али је око стотину кућа под водом. У општини Нова Црња, подземне воде поплавиле обрадиве површине. Министар Драгин обећао олакшице за пољопривреднике.

Водостај мањих река на подручју Ваљева, Лознице, Шапца и Краљева опада, а на Сави и Дунаву узводно од ушћа, на снази су мере ванредне одбране од поплава, јер је ниво порастао за четири центиметра више него синоћ.

У лозничком крају, река Јадар и њене притоке се повлаче. Током јучерашњег дана, најкритичније је било у доњем току, где су попустили насипи.

Нема прецизних података о евентуалној штети, пa ће Комисија за процену штете тек наредне недеље направити извештај. На том послу формиране су три радне групе.

Под водом је више од 100 домаћинстава и преко 1.800 обрадивих површина. Из градског буџета добија се помоћ, али становници тог краја наглашавају да је неопходна помоћ државе.

У лозничком крају саобраћај се нормализовао, иако се на путу налази муљ, a путеви су оштећени. Јуче је било и проблема са струјом, али су током дана ситнији кварови отклоњени.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић каже да су активиране све снаге како би се штета настала због поплава санирала.

"Активирали смо Хигијенско-епидемиолошку службу Здравственог центра у Лозници како би се спречила евентуална епидемија", рекао је Петровић.

Олакшице за пољопривреднике 

Подземне воде, које су се излиле у последњих пет дана, захватиле су око 30.000 хектара у Средњем Банату.

У општини Нова Црња, подземне воде су се излиле на 60 одсто укупних обрадивих површина. Штета је велика. Иако је време за почетак жетве пшенице, на овом подручју готово да је и неће бити. Усеве је прво уништио град, а затим подземне воде.

Министар пољопривреде Саша Драгин обишао је поплављена подручја у војвођанским општинама Нова Црња, Житиште и Сечањ.

Драгин је истакао да ће Министарство, имајући у виду економске могућности пољопривредних произвођача, корисника система за одводњавање и штете услед поплава, предложити на следећој седници Владе Србије да водопривредна предузећа "Србијаводе", "Воде Војводине" и "Београдводе" пољопривреднике, којима је потопљено више од трећине земљишта, ослободе плаћања накнаде за одводњавање за ову годину.

Председник Општине Нова Црња, Пера Милинков, каже да је укупна површина обрадивог земљишта општине 26.000 хектара, а да је поплављено више од 14.000 хектара. Милинков штету процењује на преко 750 милиона динара.

Обилне падавине у кикиндској општини и подземне воде поплавиле су преко 60 одсто парцела и потпуно уништиле усеве. На појединим ораницама вода достиже висину од једног метра, тако да од жетве неће бити ништа, процењују пољопривредници.

Зато је њих око стотину затражило од локалне самоуправе да се на подручју те банатске општине прогласи елементарна непогода.

Уб у кориту, куће поплављене

Због изливања река, и у општини Уб је ванредна ситуација. Река Уб се повукла у корито, али је око стотину кућа под водом. Најтеже је у селима Црвена Јабука, Милорци и Богдановица, а стотинак кућа у Убу угрожавају подземне воде.

Непроходни су путеви Уб - Београд и Уб - Шабац преко Дебрца. Вода из сеоских бунара није за пиће, па се становништво снабдева из цистерни. На терену су екипе које рашчишћавају муљ и блато, а Завод за јавно здравље у Ваљеву почео је дезинфекцију домаћинстава.

Проблеме ствара Тамнава и њена притока Грачица. Поплављено је више од 5.000 хектара ораница.

Вода из водовода и сеоских бунара није за пиће, а због изливања Тамнаве у прекиду је саобраћај на путу Уб-Шабац преко Дебрца. На Сави и Дунаву узводно од ушћа код Београда, на снази је ванредна одбрана од поплава.

У селу Катрга код Чачка, набујала речица Жутаја поплавила 30 домаћинстава, више од 50 хектара обрадивог земљишта и оштетила локалне путеве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара