Угинуло три тоне рибе у Тамишу

Око три тоне рибе угинуло, у претходна два дана, у Тамишу код Панчева, највероватније због недостатка кисеоника. Сакупљена риба биће уништена у сомборској кафилерији.

Око три тоне рибе угинуло је у Тамишу код Панчева, највероватније због недостатка кисеоника, али за сада није познат тачан узрок мањка кисеоника у води, наводе у секретаријату за заштиту животне средине у Панчеву.

"Ово је највећа еколошка катастрофа ове врсте у Панчеву, али не знамо тачан узрок. Очекујемо анализе воде и угинуле рибе, које раде Републички хидрометеоролошки завод и Ветеринарски институт", рекао је градски већник за екологију у Панчеву Владимир Деља.

У претходна два дана у Тамишу између, села Јабуке и Панчева, рибочувари су приметили масовно угинуће око три тоне рибе и ракова.

Председник Савеза риболоваца Војводине Душко Јовановић рекао је да су прва мерења показала да је у води Тамиша између села Јабуке и Панчева ниво кисеоника три пута мањи од минимума за преживљавање рибе и ракова.

"Претпостављамо да се због топлог и сунчаног времена намножила мрка алга која троши велике количине кисеоника из воде, али не очекујемо да се помор настави јер је због облачног времена фотосинтеза скоро заустављена", додао је Јовановић.

Координатор пројекта "Екостатус реке Тамиш" Бранислав Вулић је оценио, међутим, да до множења мрке алге може доћи и због присуства фосфора и азота у води која може бити и последица спирања из околних њива услед обилних киша ове године, али и због других загађивача на обалама Тамиша.

"На току Тамиша кроз нашу земљу има веома много загађивача, од непречишћене канализације, преко дивљих депонија и пољопривредних фарми до индустрије. Узрок би могло бити и нешто од тога", рекао је Вулић.

Служба санитације панчевачке Хигијене сакупља угинулу рибу и она ће потом бити послата у сомборску кафилерију где ће бити уништена, рекао је шеф те службе Владимир Зец.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 22. јун 2010, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

pomor ribe u Tamisu

Verujte mi da vise nemam snage niti da citam niti da komentarisem ovakve eoloske katastrofe koje se neprekidno dogadjaju na podrucju pre svega opstine i grada Panceva. Verujem da je svima jasno sta je u osnovi svega. Pozdrav, iz ekoloski ciste i ekolosi pravne drzave. Pancevka, doktor ekologije, sa doktoratom iz oblasti aerozagadjenja u industrijskoj zoni Panceva.