Србија важан извозник оружја

Министар одбране Драган Шутановац изјавио да је Србија највећи извозник наоружања и војне опреме од Анкаре до Беча и да са нашом одбрамбеном индустријом сви желе да сарађују.

Србија је највећи извозник наоружања и војне опреме, од Анкаре до Беча, изјавио током посете Техничко-ремонтном заводу у Чачку министар одбране Драган Шутановац.  

"Србија је сада постала важан чинилац извоза у целом региону, а и земље које су много развијеније од нас желе да сарађују са нама ради извоза наоружања и војне опреме", рекао је Шутановац.

Министар је изразио задовољство успешним радом Завода у Чачку, који је постао једна од озбиљнијих фирми у Србији која има капацитете да ради и за Војску Србије "и за друге војске".

Према његовим речима, капацитети завода су испуњени су више од сто одсто и ускоро ће бити и запослени нови млади радници, а поготово инжењери.

"Сигуран сам да ће Техничко-ремонтни завод, уз фабрику "Слобода" у Чачку, бити носилац развоја и Војске Србије и наше наменске индустрије и извоза", рекао је Шутановац.

Подсетио да је у претходна два дана боравио у Хрватској где је са колегом Бранком Вукелићем потписао споразум о сарадњи у области одбране "који представља оквирни, или кровни, споразум за даљу сарадњу".

Шутановац је објаснио да ће даља сарадња бити прецизирана планом билатералне војне сарадње, додајући да је са хрватским саговорницима разговарао и о могућности да наменске индустрије две државе заједнички послују и пласирају своје производе на трећим тржиштима.

Најавио да ће делегација Министарства одбране посетити Хрватску да би сагледала с којим капацитетима располаже тамошња одбрамбена индустрија и шта је то што може представљати извозну шансу у заједничкој сарадњи.

"Немамо никакав проблем да сарађујемо са било ким ко буде имао добар квалитет производа и цену", рекао је министар одбране.

Шутановац је потом посетио фабрику "Слобода" у Чачку која, такође, спада у групацију наменске индустрије Србије.

У војску ко жели

Министар одбране оценио је да би младим људима, и по завршетку професионализације Војске Србије, требало омогућити да служе воји рок, ако то желе.

"Жеља нам је да до краја године завршимо процес професионализације што би значили да би децембарска класа, практично, била последња која би била позивања на ослужење војног рока", рекао је током обиласка Техничко-ремонтног завода у Чачку.

Шутановац је истакао да је његово "дубоко убеђење да ће млади грађани Србије и убудућности служити та три месеца обуке".

Министар одбране је подсетио и да у земљама у свету где је завршен процес професионализације и даље постоје добровољци који служе војни рок, додајући да не види разлог да тако не буде и у Србији.

Позвао је све младе људе који желе да граде каријеру и да се баве јавним послом у будућности да имају у виду да су и у државама света у којима су војске професионалне сви државници ослужили војни рок.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи