Узроци корупције у Србији

Грађани Србије, према истраживању, најчешће часте државне службенике, адвокате, полицајце и лекаре, а најмање верују политичарима. Представници владајућих странака ово истраживање не виде као општи став, док опозиција укорењену корупцију сматра правом сликом ствари.

Истраживања јавног мњења показују да су грађани Србије најчешће спремни да дају новац државним службеницим, адвокатима, полицајцима и лекарима. О томе се, ипак, не прича, бар не у канцеларијама надлежних органа.

"Кад је реч о корупцији у здравству, ради се о болесним људима. Свако пријављивање повлачи за собом веома велики ризик и зато је много једноставније дати новац, него пријавити и изложити се ризику евентуалног прогањања или стављања на листу чекања", рекао је Мирослав Петровић из Удржења корисника здравствених услуга.

Од лекара понекад зависи нечији живот, али политичке партије највише утичу на животе свих нас. Ипак, грађани им, када је реч о корупцији, верују мање него икоме.

"Очигледно су грађани имали прилике да гледају Скупштину и да виде на колико питања владајућа већина није спремна да одговори, када су у питању најтежи облици корупције и криминала везаних за имовину грађана Србије", рекао је потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић.

Јелена Триван, портпарол Демократске станке рекла је да корупција више говори о индивидуалној перцепцији него о стварности, али да је то озбиљан знак за узбуну који Демократска странка разуме и да је то разлог за доношење Закона о финансирању политичких странака.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма апелује на грађане да у анкетама кажу тачно на кога мисле.

"Има велики број политичара у Србији и можда има и корумпираних. Ја их не познајем, а молим грађане да кажу који су то тачно политичари на које мисле у анкетама", рекао је Марковић.

Корупција системска појава

Смањење корупције у Србији, сматрају грађани, спречавају и лоше законодавство и слабе санкције, па се и судство нашло на врху листе корумпираних институција. Зато је корупција у Србији системска појава, кажу здравствени радници, и може се смањити само променом закона.

Драшко Карађиновић из Удружењеа "Доктори против корупције" сматра да корупције има у и основама закона.

"Имамо здравствене законе који имају уграђене коруптивне одредбе, као члан 199. закона о здравственој заштити који омогућава државном службенику да истовремено буде приватник, што је типичан сукоб интереса. То је као кад би судија био адвокат", рекао је Карађиновић.

За илустрацију постоји пример када доктор из Дома здравља пацијенткињу мора да пошаље да код приватника плати ултразвучни преглед. Не зато што он не уме, већ зато што, рецимо, не ради апарат.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 29. мај 2010, 01:16) - anonymous [нерегистровани]

korupcija

kaze se treba doneti i promeniti zakon.Kod nas je problem drugaciji,a to je da niko ne sprovodi zakone.Imamo mi i druge zakone,ali ih niko ne sprovodi.Dakle problem nece biti resen donosenjem zakona,jer kod nas su zakoni samo parce papira.

(петак, 28. мај 2010, 13:51) - anonymous [нерегистровани]

Naravno

Naravno da lezi sve na zakon izvrsne vlasti, korupcija se moze iskoreniti samo sankcijama ,na primer ovamo na zapadu ovako funcionise za svako delo koje budes uhvacen budes najuren odma s posla bez pardona dok kod nas to ne ide , kod nas u srbiji su vise zasticeni pocinioci nego zrtve ,