Узроци корупције у Србији

Грађани Србије, према истраживању, најчешће часте државне службенике, адвокате, полицајце и лекаре, а најмање верују политичарима. Представници владајућих странака ово истраживање не виде као општи став, док опозиција укорењену корупцију сматра правом сликом ствари.

Истраживања јавног мњења показују да су грађани Србије најчешће спремни да дају новац државним службеницим, адвокатима, полицајцима и лекарима. О томе се, ипак, не прича, бар не у канцеларијама надлежних органа.

"Кад је реч о корупцији у здравству, ради се о болесним људима. Свако пријављивање повлачи за собом веома велики ризик и зато је много једноставније дати новац, него пријавити и изложити се ризику евентуалног прогањања или стављања на листу чекања", рекао је Мирослав Петровић из Удржења корисника здравствених услуга.

Од лекара понекад зависи нечији живот, али политичке партије највише утичу на животе свих нас. Ипак, грађани им, када је реч о корупцији, верују мање него икоме.

"Очигледно су грађани имали прилике да гледају Скупштину и да виде на колико питања владајућа већина није спремна да одговори, када су у питању најтежи облици корупције и криминала везаних за имовину грађана Србије", рекао је потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић.

Јелена Триван, портпарол Демократске станке рекла је да корупција више говори о индивидуалној перцепцији него о стварности, али да је то озбиљан знак за узбуну који Демократска странка разуме и да је то разлог за доношење Закона о финансирању политичких странака.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма апелује на грађане да у анкетама кажу тачно на кога мисле.

"Има велики број политичара у Србији и можда има и корумпираних. Ја их не познајем, а молим грађане да кажу који су то тачно политичари на које мисле у анкетама", рекао је Марковић.

Корупција системска појава

Смањење корупције у Србији, сматрају грађани, спречавају и лоше законодавство и слабе санкције, па се и судство нашло на врху листе корумпираних институција. Зато је корупција у Србији системска појава, кажу здравствени радници, и може се смањити само променом закона.

Драшко Карађиновић из Удружењеа "Доктори против корупције" сматра да корупције има у и основама закона.

"Имамо здравствене законе који имају уграђене коруптивне одредбе, као члан 199. закона о здравственој заштити који омогућава државном службенику да истовремено буде приватник, што је типичан сукоб интереса. То је као кад би судија био адвокат", рекао је Карађиновић.

За илустрацију постоји пример када доктор из Дома здравља пацијенткињу мора да пошаље да код приватника плати ултразвучни преглед. Не зато што он не уме, већ зато што, рецимо, не ради апарат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво