Санкције за насилника

Ученик средње школе "Никола Тесла" из Сремске Митровице који је на часу физички напао професорку хемије исписан је из школе. Подизање докумената неће утицати на дисциплински поступак против ученика, тврди директор школе.

Родитељ малолетног ученика првог разреда Средње техничке школе у Сремској Митровици, који је насрнуо на професорку хемије у жељи да јој отме дневник, подигао је документа и на тај начин исписао сина из школе.

Физички обрачун између професорке и ученика Техничке школе "Никола Тесла" у Сремској Митровици, који је емитован у медијима жестоко је усталасао јавност.

Иако са закашњењем, осим школских власти, реаговале су и надлежне институције. Отац је исписао дете из школе, али то неће зауставити дисциплински поступак.

За инцидент из сремскомитровачке Техничке школе, када је малолетни, М.О, ученик првог разреда, незадовољан закључном оценом, шамарао и пљувао професорку хемије, Марију Мошић, нико од запослених у школи није знао.

Директор Раде Миљковић тврди да је информацију од професорке добио тек сутрадан и то у знатно ублаженој форми и да је праве размере инцидента сазнао када је видео снимак.

"Истог дана позвао сам школског полицајца а потом и инспектора за малолетничку деликвенцију којима је предочен инцидент. Снимак је показан и оцу ученика коме је речено да ће школа покренути дисциплински поступак. На лични захтев, родитељ је одлучио да испише дете из школе уз писану изјаву, што је и констатовано у ђачком дневнику", рекао је директор.

Одржани су и састанци одељења I-е1 са директором и стручном службом како би се утврдиле додатне чињенице, а због овог случаја заказани су и састанци родитеља и школског одбора.

Запослени у школи нерадо говоре о инциденту, разочарани што овај случај баца сенку на досадашње резултате рада.

Организатор смене тог поподнева, када се догодио инцидент, професор, Душан Љубишић, каже да се ученик М.О. проблематично понашао, да је имао укоре директора и наставничког већа као и пет јединица због којих би вероватно понављао годину.

Љубишић додаје да школске службе раде коректно и да професори у више наврата пред крај године дају шансу ученицима да поправе оцене.

Министар просвете Жарко Обрадовић је поводом овог случаја најавио озбиљну истагу у којој ће се детаљно испитати обе стране.

"Не треба заборавити да се све то десило у уторак, а јавност је за то сазнала тек у суботу. Испитаћемо зашто се толико чекало. Желимо да добијемо записник о томе из Новог Сада и Покрајинског секретаријата за образовање и да онда видимо шта се стварно десило", рекао је Обрадовић.

Предлог новог закона не штити запослене 

Реаговао је и синдикат, тражећи да просветни радници добију статус службеног лица.

Представник синдиката "Независност" у школи, Славко Дерењ, каже да су у тој намери прикупили више од 30.000 потписа у Србији, али да захтев није озбиљно схваћен.

Дерењ додаје да предлог новог закона шири права ученика и родитеља, а не штити права запослених.

Насиље у учионици све чешћа је појава, кажу стручњаци, а у овом случају забрињава чињеница да ученици нису реаговали да га спрече, већ су бруталност снимали камером.

Школски психолог, Љиљана Дудић, рекла је да корени насиља сежу од раног детињства, када деца нису научена толеранцији и саосећању са другима.

Разлог може бити и неиспуњавање потреба деце од стране родтеља које у развоју личности стварају недостатке као и код злостављања.

Због инцидента на часу хемије, Техничку школу посетили су представници просветне инспекције и Покрајинског секретаријата за образовање.

После дужег састанка, одлуке нису желели да коментаришу за медије, али су најавили да ће се огласти саопштењем за јавност сутра, када сачине записник.

У медијима је јуче емитован снимак направљен мобилним телефоном у ком ученик те средње школе удара и пљује професорку, док остали ђаци то посматрају. Повремено два ученика смирују насилника, али нико није заштитио професорку.

број коментара 91 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јун 2009, 12:05) - anonymous [нерегистровани]

Udarac

Ja bih pre rekao da to nije bio udarac vec instiktivni refleks da se odbrani. Bas bih voleo da se ti sutra sa 62 godine nadjes naspram ovog silnika i onda odreagujes na njegovo pljuvanje..

(уторак, 23. јун 2009, 11:57) - anonymous [нерегистровани]

Nepravedno!

Nasilnik ce samo biti iskljucen i nista vise, dok ce posledice snositi profesorka!!

(уторак, 23. јун 2009, 11:17) - vladimir [нерегистровани]

Sramota ze sve!!

Tek kada se pročitaju svi komentari u vezi ovog slučaja,možemo da vidimo u koliki smo problem zapali kao društvo.Ako svi gledamo i nadam se zdravim očima vidimo jedan isti snimak,a imamo i komentara koji podržavaju krivca ili dele krivicu na ravne časti sa profesorkom i to što otvoreno što prikriveno-onda nama nema leka ni boljitka.Zato u novosadskom parku siluju devojku a niko ni da pokuša da je odbrani.Zar je to bila ona kriva što smo gledali a nismo reagovali. Postali smo slabići pa se sada pravdamo pred svojom savešću nekim bezveznim tiradama.Vi koji podržavate ovog siledžiju razmislite i o sebi!! Niste daleko od njega.

(уторак, 23. јун 2009, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

Razumevanje ili hajka?

Razvijen je on dovoljno. Uhranjen i besan. Hoće ocenu na silu. Kazna je najbolji lek. Od takvih nasilnika ni danas, a još više sutra, nećemo moći mirno ići ulicom. Takvi su još veća pretnja svojim vršnjacima. Šta bi bilo kada bi mi svi što smo nezadovoljni počeli da tučemo sve oko sebe.

(уторак, 23. јун 2009, 08:48) - anonymous [нерегистровани]

Nasilnik

Sto ne znaci da se nece i desiti, tamo malo kasnije.............

(уторак, 23. јун 2009, 08:46) - anonymous [нерегистровани]

Razumevanje ili hajka?

Procitaj komentar iznad tvoga, pa ce ti biti jasno zasto je deckic maltretiran. Imao je covek jedinicu, a silno zeleo dvojku.............
Mi ga napadamo, a ti mu dajes podrsku i razumevanje!

(уторак, 23. јун 2009, 08:32) - anonymous [нерегистровани]

U zatvor

A zasto ga je dva puta udarila po ruci, pa on je prvi po ceo otimati dnevnik, gospodja profesorka nije dala dnevnik, verovatno je zaduzena da ga vrati posle casa.
Zbog cega je bio dnevnik potreban uceniku.
Kako sme da se otima sa profesorkom?
Zasto profesorku u zatvor, mozda vi niste bili nikad u zatvoru, ili nisam u pravu?
Profesorka je samo dosla na cas i saterana je u cosak izmedju cetvorice grdosija, kako bi vama bilo da ste u toj situaciji. Meni bi bilo strasno.........

(уторак, 23. јун 2009, 08:00) - anonymous [нерегистровани]

lll

najlakse je optuziti dete, roditlje, i na tome da se zavrsi. Treba sagledati mnogo dublje u kakvom mi drustvu zivimo. To su generacije koje su rasle uz nindza kornjace, rendzere, gde su gledali samo agresiju. Na TV u novinama deca samo slusaju o zemunskom klanu, mafiji, to su glavne teme, u skolama psiholog i pedagogo pre ce da sedi u kancelariji da pusi i pije kafu nego da vodi racuna o deci, da radi svoj posao. Nastavnici nemaju interesovanje za decu, bitno im je da ispredaju, da podele ocene, a da razgovaraju sa decom e tu vec jako stede reci, i svi okrecu glavu i nemaju nameru da se bave decom, da im ukazuju na lepe stvari, po skolama je suvoprano ucenje, metode su zastarele. Celo drustvo treba da se zapita, gde smo mi, i u kakve ljude rastu mladje generacije, da li smo svi kao drustvo odgovorni.

(уторак, 23. јун 2009, 06:40) - anonymous [нерегистровани]

Jad i beda

Jad i beda, dodje mi da placem kad sam pogledao ovaj snimak, koja nezasticenost profesora !!!! Dokle idemo, a de ce tek da zavrsimo ?

(уторак, 23. јун 2009, 05:24) - Zeljko [нерегистровани]

Razumevanje ili hajka?

Taj momak je imao jos pet jedinica i svaka prica o tome ko je kriv je izlisna. Treba staviti u zakon drasticne kazne jer je ovde ocigledno izostalo porodicno vaspitanje. Da sam ja otac ovog momka, ja bih ga sam kaznio mnogo ranije nego sto se ovo desilo. Za ostalu decu koja sve ovo posmatraju i snimaju ja zaista nemam reci. Da je bar neko izasao i pozvao tog skolskog policajca sve bi bilo reseno.Ovako imamo tuzne statiste koji su nasa deca bez imalo naucenog da pomognu drugom u nevolji.