Годишњица Другог српског устанка

Поводом 195. годишњице од почетка Другог српског устанка у Такову положени венци на споменик књазу Милошу Обреновићу и устаницима а у Горњем Милановцу откривен споменик краљици Драги Обреновић.

Полагањем венаца на споменик књазу Милошу Обреновићу и устаницима, у Такову је обележена 195 годишњица од почетка Другог српског устанка.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је на том месту дужност да се укаже на потребу историјског помирења некадашњих противника, као и поштовање и према свим страдалима у вишевековним српско-отоманским сукобима.

"Ти војни окршаји представљају историјску опомену која захтева суштинско промишљање. Можда је управо Таково место са кога изнова треба апеловати на мир и поново упутити поруку измирења, сарадње и заједничког грађења будућности", истакао је Дачић.

"Таково није место које нас треба окренути прошлости већ будућности у којој ће уместо страдања господарити живот, уместо смрти рађање, уместо борбе и крвопролића стваралаштво", додао је српски министар.

Дачић је рекао да је скоро два века након таковског устанка српска садашњост другачија.

"Неоптрећени бременитом прошлошћу, ми са оптимизмом гледамо у будућност која ће Србији несумљиво донети прикључење европској породици народа, што је у претходним вековима представљало једну од основних тежњи српске политичке и интелектулане елите", рекао је Дачић.

"Савремена Србија треба да сарађује са свим суседима и са другим народима и државама и одавде упућујемо још једну поруку, а то је да је пре неких других помирења потребно и наше унутрашње помирење, јер на то нас упућује историјско искуство", поручио је Дачић.

"Треба имати имати у виду још нешто. Много је центара моћи, али ваља знати да је Србија само једна. На нама је да такву Србију, помирену и јединствену сачувамо и да је што пре уведено у савремену породицу европских народа", истакао је Дачић.

Свечаности у Такову присутвовали су председница Скупштине Србије  Славица Ђукић -Дејановић, министри Милутин Мркоњић, Жарко Обрадовић и Верица Калановић и представници дипломатског кора.

Откривен споменик краљици Драги Обреновић

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић -Дејановић открила је у Горњем Милановцу споменик српској краљици Драги Обреновић, која је била рођена у том месту.

Ђукић Дејановић је том приликом истакла да је краљица Драга била једна од најобразованијих српских жена крајем 19. века, али и "жена која је имала много љубави и наклоности свога мужа краља Александра".

У оквиру обележавања 195. годишњице од почетка Другог српског устанка председница Скупштине је навела да је на краљицу Драгу била усмерена сва мржња света тог времена.

"Нису је волели ни мушкраци, ни жене, није је волела ни војска, ни црква, ни Скупштина, као и народ",рекла је Ђукић-Дејановић.

Према речима Ђукић -Дејановић, краљ Александар се са позиција власти енергично супростављао тој мржњи и сукоб се трагично завршио њиховим убиством 1903. године чиме је угашена и династија Обреновић.

"Историју пишу победници, али и историчари који имају могућности да ревидирају своје ставове. Ви Горњомилановчани историју желите да пишете и спомеником и зато заслужујете честитке", оценила је председница Скупштине.

Споменик краљици Драги бесплатно је урадио академски вајар Небојша Савовоић Нес.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић отворио је новоизгађену улицу "Вука Караџића" у Горњем Милановцу, а министар просвете Жарко Обрадовић отворио је реновирану зграду гимназије "Таковски устанак".

У ова два пројекта уложено је близу 200 милиона динара.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 24. апр 2010, 00:02) - anonymous [нерегистровани]

Znacaj

Znacaj Drugog srpskog ustanka je sto je time nastavljen Prvi, koji se tragicno zavrsio. Milos je nastavio Karadjordjevo delo, sto je na kraju dovelo do potpunog oslobodjenja Srbije i do obnove njene drzavnosti.

Nesumnjivo je da je tragicna smrt kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenovic jedna od najstrasnijih epizoda nase istorije i veliki greh na dusi naseg naroda.

Draga je bila lepa, obrazovna, pametna zena, daleko ispred svog vremena. Istoricari suprotne dinastije i komunisti su joj kasnije pridodavali "sva zla ovog sveta". Kakva god da je Draga bila, ona je bila srpska KRALJICA i nije zasluzila da je onako izmasakriraju.

(петак, 23. апр 2010, 12:32) - Ђорђе [нерегистровани]

устанак

У време када су се одвијали Први и Други устанак против турске власти, они су били називани бунама - Карађорђевом и Милошевом. Касније су историчари (дворски) једноставно изоставили чињеницу о устанку Срба 1594. године, који је подигнут у Банату. Због ношења застава са ликом Светога Саве од стране устаника, Синан-паша је наредио спаљивање његових мошти. Овај устанак није био државотворан као два која су уследила, али се на њега морамо увек подсећати у данима као што је данашњи.

(петак, 23. апр 2010, 12:09) - Milanovcanka [нерегистровани]

Pozz

Cestitke mom preslatkom gradicu.
Pozdrav iz Amsterdama

(петак, 23. апр 2010, 10:53) - laza [нерегистровани]

cestitke

Znacaj i vrednost drugog ustanka je prilicno minorizovana u odnosu na prvi,i ovaj datum nije dobio na znacaju,ne nalazi se u kalendarima drzavnih praznika,iako je ovo pocetak drzavnosti Srbije.Verujem da ce se to promeniti.