Трауме рата и 10 година после

Удружења војних ветерана упозоравају да нерешени социјални проблеми војних ветерана додатно погодују развоју посттрауматског стресног синдрома, од којег пати више од 40.000 људи.

Пензионисани пуковник Д.Б. у среду увече се затворио у комшијин стан и пуцао на полицију. Више од 15 сати преговарали су са њим пре него што се предао. Утврђено је да пати од посттрауматског стресног синдрома.

Представаници удружења ратних војних ветерана сматрају да држава не посвећује довољно пажње решавању тог проблема и упозоравају да би последице могле да буду још теже.

Жељко Васиљевић из Покрета ветерана Србије каже да је за почетак развоја посттрауматског синдрома, идеaлан период 10 до 15 година од завршетка рата.

"Kриза, безнађе, проблеми у породици, беспарица, незапосленост, још више доводе до ескалације ових проблема", рекао је Васиљевић.

Посттрауматски стресни синдром, познат и као "вијетнамски синдром", јавља се код особа које су имале неко тешко и стресно искуство.

Особа може да постане анксиозна и одбојна према другима, да има ноћне море и да стално осећа велику опасност. Стручњаци кажу да није једини лек такве особе сместити у болницу.

"Те особе, највероватније, највише теже за неким друштвеним препознавањем, деполитизацијом чина, деполитизацијом свега онога што се збивало и уједначавањем права на све области живота са другим људима.То још увек нисмо постигли ни у свести, нити у нашим реаговањима", рекла је професор Викторија Цуцић.

Професионални војници живе десет година краће од осталих грађана. Томе доприноси и учешће у оружаној борби као најстреснијој животној ситуацији.

Ветерани упозоравају да их има неколико десетина хиљада без икаквог здравстевног осигурања. Тврде да је великом броју после рата озбиљно угрожено здравље, а да трошкови лечења превазилазе њихове материјалне могућности.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи