Земљотрес у околини Мионице

Земљотрес јачине 2,4 степена Рихтерове скале регистрован у региону Мионице код Ваљева, саопштила мрежа сеизмолошких станица Србије. Материјална штета тек треба да се утврди.

У региону Мионице код Ваљева синоћ је регистрован земљотрес јачине 2,4 степена Рихтерове скале, саопштила је мрежа сеизмолошких станица Србије.

Како је објављено на сајту Сеизмолошког завода Србије, земљотреси тог интензитета не изазивају оштећења на објектима. Земљотрес је регистрован у 21.42 сата, са епицентром у региону Мионице.

Председник општине Мионица Милан Матић изјавио је Танјугу, после обиласка подручја ове општине и села Маљевић, да је земљотрес изазвао узнемирење грађана и да материјална штета тек треба да се утврди.

"За сада нам се нико није јавио, нити затражио помоћ", рекао је Матић и додао да се очекује да ће грађани, уколико оштећења има, почети да се јављају сутра и наредних дана.

Реч је о једном у низу слабијих потреса, који се на подручју Мионице и околних општина Колубарског округа дешавају после разорног земљотреса, 30. септембра 1998. године.

Тог дана су апарати Сеизмолошког завода Србије регистровали подрхтавање тла јачине 5,4 степена Рихтерове скале, односно осам степени Меркалијеве скале.

Међу стотинама потреса до којих је потом дошло најјачи удар је био 30. априла 1999, када је забележен земљотрес сличне јачине као онај из септембра 1998. године.

Епицентар "мионичког земљотреса" из септембра 1998. био је у неколико села те општине и општине Љиг, планинским венцем од Сувобора до Маљена.

Тада је само на подручију мионичке општине, према подацима разних комисија за попис штете, оштећено око 12.000 објеката у 6.500 домаћинстава, а њихова обнова ни до данас није завршена.

број коментара 0 Пошаљи коментар