Међународни дан матерњег језика

Широм света обележава се Дан матерњег језика. Говори се око 6.000 језика, а према прогнозама, до краја 21. века више од половине ће одумрети. Ниво језичке културе и писменост у Србији веома слаби, упозоравају лингвисти.

Чланице Организације УН за образовање, науку и културу, УНЕСКО, 21. фебруар прогласио је Међународним даном матерњег језика, као сећање на студенте који су 1952. године убијени у Даки, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични језик.

 

У Србији Дан матерњег језика обележава се у Тршићу, родном месту Вука Стефановића Караџића, а у Ковачици ће, тим поводом, бити отворена изложба сликара наиве.

Програмом обележавања Међународног дана матерњег језика предвиђено је да у понедељак, 22. фебруара, у свим основним школама у Србији на првом часу матерњег језика буде прочитана порука генералног директора УНЕСКО-а Ирине Бокове.

У свету се говори око 6.000 језика, а према прогнозама лингвиста, до краја 21. века више од половине, чак и до две трећине ће одумрети.

Сваке две недеље угаси се по један језик. Основно за преживљавање језика је да се преноси деци, да има институционалну подршку, своје писмо, да се негује у школама, медијима, подсећа професор Ранко Бугарски.

Статус матерњег језика и књижевности у основним и средњим школама у Србији, дуго није мењан.

"У скандинавском моделу имате по седам или осам часова недељно. У Грчкој имате безмало девет часова. Код нас је то од првог до петог разреда пет часова недељно, од шестог до осмог четири часа недељно, у средњој школи, гимназијама најчешће четири часа,док је у стручним школама још запостављенији", рекао је професор Филолошког факултета у Београду, Вељко Брборић.

Слаб ниво језичке културе 

У свету око 12 милиона људи говори српски језик, који је стандардизован, са граматиком, речницима, институционалном подршком.

Према Брборићевим речима, потребно је да и укупна литература било уџбеничка било приручна, а било и она обавезујућа, повремено доживи извесне допуне, мање измене, извесне корекције.

"Језик је жива категорија, језик се развија и све то треба пратити, ни ту не претерујемо, наиме то је задатак просветних власти, да организују повремено иновирање", истакао је Брборић.

Лингвисти упозоравају да је ниво језичке културе и писменост веома слаб и да има доста вербалних испада.

"Прво није довољно развијена свест да се језик негује, да се језик чува и да се о томе води рачуна, и наравно ту је и велики задатак медија, они јесу и репер и говорне културе и укупног изражавања", навео је професор.

У Србији живи више од 30 националних мањина које говоре исто толико језика. Законом им је загарантована употреба матерњег језика.

Успешнија настава на српском 

Министар за дијаспору Срђан Срећковић изјавио је да је један од најважнијих задатака  министарства што успешније и квалитетније спровођење наставе на српском језику у дијаспори.

Рекао је да је очување српског језика и ћириличког писма кључ за очување националног идентитета нашег народа у расејању.

Навео је да је свеобухватан и делотворан начин да се побољша и осавремени учење матерњег језика у дијаспори израда интерактивног веб портала чије је покретање један од приоритета у раду Министарства за дијаспору . Позвао је компетентне стручњаке у овој области, да се укључе у тај пројекат и доставе министарству своје предлоге и сугестије.

Најавио је и да ће ресорно министарство наставити да широм света дистрибуира уџбенике и букваре да би деца у дијаспори учила српски језик.

"У 2010. години биће реализован пројекат "Мала библиотека" за децу у дијаспори којим је планирано да се десет одсто увећа набавка и дистрибуција уџбеника, књига, и дидактичког материјала за учење српског језика у односу на прошлу годину", рекао је Срећковић.

 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 21. феб 2010, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

ljubi rode jezik iznad svega

Maternji jezik je vazan za svakoga ko brine o opstanku svog naroda.Jos Stefan Nemanja nam je ostavio zavestanje o jeziku gde nas upozorava da postojimo samo dotle dok imamo svoj jezik. On kaze:"Nestao je jedan jezik - nestao je jedan narod."
Narocito dijaspora treba da se zamisli nad ovom porukom.

(недеља, 21. феб 2010, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Међународни дан матерњег језика

bas tako!!

(недеља, 21. феб 2010, 20:03) - nikovanja@optonline.net [нерегистровани]

sacuvaj svoj jezik?

Ako se u srbiji ne cuva nas jezik kako ce se sacuvati van srbije? kad god citam ili slusam srbe preko interneta to je pravo cudo koliko se reci iz drugih jezika izgovaraju na srpskom(na srbski nacin)i to sam cuo od osoba koje govore o ocuvanju srbskog jezika, a sami nevide da ga oni unistavaju,a kada citam pisane clanke dobijm utisak da nije vazno kako je napisano, vaznoje da se pokaze visoka intelegencija jer se izrazio stranim recima koje verujem da ih mnogi srbi i ne razumeju. Molim vas i citaoce mog komentara da mi ne zameravaju na moje srbsko izrazavanje i pisanje,ja mislim ako se uzme u obzir da zivim u inostranstvu preko 50 godina nije bas tako ni lose. Bog neka nam pomogne da ne bude ono! ne radi sta ja radim-nego radi sta ja gevorim. hvala vam nikola.

(недеља, 21. феб 2010, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

Српски језик и ћирилица

Вратите нам ћирилицу! Ћирилица је званично српско писмо и треба много више да је заступљена у јавном и уопште свакодневном животу!

(недеља, 21. феб 2010, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

Početak

Ljuba do sopstvenog naroda počinje kod poštivanja maternjeg jezika.Ponekad smo toga premalo svjesni. Barem kod nas u Sloveniji primjećujem to.
Janez

(недеља, 21. феб 2010, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

Naučite da mislite i nestaće svi problemi sa lica Zemlje!

Gotovo apsolutna većina ljudi koji žive na Zemlji živi u uverenju da ako imaju jezik (organ) da umeju da govore, da ako imaju mozak da umeju da misle. Morate da naučite da govorite, morate da naučite da mislite. Posledica nedostatka ovog poslednjeg su pojave kao Hrvatski, Bošnjački, Crnogorski, i slični "jezici".