"Десимир Тошић" за Ђукића и Попова

Нагарада за публицистику припала новинару Славољубу Ђукићу и социологу и публицисти Небојши Попову. Ђукић награђен за књигу "Политичко гробље", а Попов за серију огледа у часопису "Република".

Награда за публицистику "Десимир Тошић" уручена је у Библиотеци града Београда Славољубу Ђукићу и Небојши Попову.

Ђукић је награђен за књигу "Политичко гробље" која је проглашена за најбољу књигу из области публицистике објављене у 2009. години, док је Попов добио награду у категорији најбоље колумне, фељтона или серије текстова који су објављени у штампаним и електронским медијима током 2009. године.

Попов је награђен за серију огледа у часопису "Република". Награда за најбољу књигу из области публицистике састоји се од плакете, статуете у облику луле какву је носио Десимир Тошић и 240.000 динара.

Награда за најбољу колумну, фељтон или серију текстова који су објављени у штампаним или електронским медијима подразумева и штампање књиге у издању ЈП Службени гласник.

Приликом уручења награде Славољуб Ђукић рекао је да осећа посебно задовољство што је награда "овенчана именом Десимира Тошића - драгог човека и интелектуалца, несвакидашњих особина."

Попов је изјавио да награду прихвата али да је не доживљава "као подстицај за неку узлазну животну линију" већ "као подстицај за поспремање пред одлазак".

О додели овогодишњих награда одлучивао је трочлани жири у коме су били Драгољуб Жарковић, Младен Лазић и Душан Павловић.

У образложењу жирија између осталог се каже да дело Славољуба Ђукића, истакнутог новинара и публицисте у издању Службеног гласника, представља значајан прилог спознаји људи и догађаја у последњих шест деценија, као и да Небојша Попов у својим текстовима разматра важна друштвена и политичка питања, и то тако што се ослања на своје богато стручно знање и деценијски лични ангажман око горућих проблема овог друштва.

Уручењу награда присуствовали су, између осталих, писац Добица Ћосић, историчар Предраг Марковић, антрополог Загорка Голубовић. Награда "Десимир Тошић" установљена је 2008. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво