Читај ми!

"Све је ОК" уз чет, позив или онлајн сусрет – млади "на клик" до бесплатне психолошке подршке

Готово четвртина младих има неки проблем који утиче на њихово ментално здравље, а тек је свака трећа млада особа спремна да о говори о проблемима који је притискају. Најчешће не знају коме да се обрате, где могу да потраже психолошку подршку. Због тога је, уз помоћ Уницефа, покренут сајт "Све је ок", где млади могу брзо и лако да дођу до бесплатне психолошке помоћи и савета како да се носе са неким проблемом.

Платформа Све је ОК на једном месту окупља институције и стручњаке који се баве бригом о менталном здрављу младих. Младима од 13 до 30 година нуди корисне текстове, савете, али и психолошку подршку за проблеме који их муче, а о којима нерадо говоре.

Коста Гајић из Националне дечје линије, која је део ове платформе, каже за РТС да млади на овом сајту могу пронаћи прецизне и тачне информације о менталном здрављу, као и начине како да ступе у контакт са онима који могу да им пруже подршку.

"Пре свега кроз услуге саветовања телефонског типа, као што је Национална дечја линија, саветовање путем писане комуникације, односно путем чет форме и услуга коју пилотирамо од децембра прошле године – то је онлајн саветовање, у форми директног контакта са терапеутом", рекао је Гајић.

Објашњава да млади једним кликом, директно са сајта Све је ок, могу да користе услугу саветовања која њима највише одговара.

Подршка младима из свих делова земље

Гајић напомиње да су последње три године, услед пандемије, нарочито биле изазовне за ментално здравље младих и да је неопходно пружити им подршку која ће бити доступна у сваком делу земље и која гарантује поверљивост.

Објашњава и зашто тек свака трећа млада особа одлучи да разговара са неким о проблему који је мучи.

"Није увек лако говорити о ономе како видимо себе, шта је оно што нас мучи, али морам признати да постоји и даље један вид стигме у делу тражења подршке – како неке ствари можемо самостално да прегурамо, односно да ли је са мном све ОК уколико тражим подршку када ми је она потребна", рекао је Гајић.

Младе у Србији, како каже, мучи све оно што мучи и младе широм света. Међутим, напомиње, последње две године посебно су значајне теме које се тичу менталног здравља.

"Начини на који се млади боре са доживљајима, са којима се сусрећу и ситуације у којој се налазе по први пут. Сигурно у прилог томе не иду ни последње информације о ратовима који се дешавају и које на неки начин буде и раније проживљена искуства. С друге стране, опет су то теме које се тичу породичних односа, односа у школи, односа са партнерима, питање како видимо себе, где видимо себе и на који начин мислимо да можемо себе да додатно остваримо", каже Гајић.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара