Читај ми!

Због метроа неки Београђани мораће да се селе, на терен прво излазе проценитељи

За неке Београђане метро није само сан о бољем превозу него значи и пресељење. Они који живе на станицама будућег метроа и стрепе и надају се у исто време. Проценитељи тврде да се тачно зна колико кошта сваки ар и објекат.

У Улици Милорада Јовановића на Чукарици кртица, машина која ће копати тунел за будући метро, ући ће под земљу. Двадесет породица мораће да се сели и то је највеће расељавање на будућој траси прве линије метроа.

Милорад Савић каже да је ту углавном реч о дивљој градњи, као и да је некима од њих речено да се јаве у 27. марта. Онима који су отишли рекли су да ће бити рушења, рекао је Савић.

Рушиће се укупно око 80 објеката и то пре свега због изградње станица. Један од њих је у зони шећеране, а на Тргу Републике биће срушен и Стакленац.

Директор ЈКП "Београдски метро и воз" Андреја Младеновић каже да ће се станица градити две-три године, у зависности од комплексности. Напомиње да станица мора бити изграђена пре него што се прокопа тунел.

"Гледали смо да се избегава уклањање стамбених објеката и оне локације где би експропријација много коштала државу", наводи Младеновић.

Ко ће и колико новца добити, односно колики стан, зависи од бројних фактора, а најважнији су локација, квалитет објекта и то да ли је легалан. За Град тај посао ради Градски завод за вештачење, где је РТС-у речено да очекују да ће ускоро почети процењивање.

Директор тог завода Владо Секулић истиче да вредност објекта зависи од тога када је грађен, којим материјалима, како је одржаван, да ли су плаћене таксе и сл.

Према речима проценитеља Милића Ђоковића, очекује се да власници по ару добију од 10.000 до 20.000 евра. Његова процена је да би за нелегалне објекте власници могли да очекују надокнаду у висини грађевинске вредности некретнине.

Представници Града кажу да нико неће бити оштећен. Тако ће и они који се буду селили из станова које су добили на коришћење, односно они који су стекли неки облик станарског права, добити станове. Неће бити у њиховом власништву, али ће добити право трајног коришћења.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво