Читај ми!

Тужилаштво испитује рад секте "Универзално царство божје"

Већ два месеца у Београду ради такозвана црква Универзалног царства божијег. Обећавају излечење и од најтежих болести али и помоћ за излазак из немаштине. Упућени кажу да је реч о секти и надрилекарима, а тужилаштво је покренуло поступак прикупљања података о њиховом раду.

Гладнима храну, оболелима лек, сиромашнима богатство. Све то пропагира Бразилац Арнауд Џуниор који од јануара, како каже, спроводи "евангелизацију Београда". У делу града са високим киријама, на месту где је била банка, сада су просторије такозване цркве Универзалног царства божијег.

"Да поновим, не знам који проблем имате, али све је могуће ако верујете, дођете да се заједно молимо, тражимо присуство бога, светога духа и сигуран сам чудо ће се догодити у вашем животу", наводи Арнауд Џуниор.

Такозвана црква Универзалног царства божијег није уписана у званични списак цркава и верских заједница, али јесте у регистар удружења грађана при Агенцији за привредне регистре. Удружење је основано у октобру, са седиштем у Обреновцу, а са активностима овде у булевару краља Александра почели су већ крајем године.

Ко су оснивачи

Финансирају се на бази чланарина. Њен примарни оснивач, односно власник у Бразилу Едир Македо, налази се на Форбсовој листи милијардера.

"Ми њих не можемо називати црквом, то су секте, псеудохришћанска секта, то значи одвојена од матичног изворног хришћанства. Циљна група су им углавном људи оболели од неких тежих облика карцинома и нуде им разне надрилекове. Чуо сам једну јако чудну ствар коју они проповедају, која гласи овако - уколико вас живот саблажњава, сасвим је у реду одузети га сам себи, значи суицид извршити, што значи већ да није псеудохришћанство, него чак се граничи са сатанизмом", објашњава сектолог Димитрије Пастуовић.

Тужилаштво проверава рад

Позивање на самоубиство и надрилекарство су кривична дела, кажњива према одредбама Кривичног законика. Да ли управо то пропагира такозвана црква на Булевару, проверава Прво основно јавно тужилаштво.

"Тужилаштво је послало захтев за прикупљање потребних обавештења где ће бити неопходно да се саслушају у својству грађанина овлашћена лица из организације, да се утврди чиме се баве и на основу чега, односно да ли имају дозволе и која је уствари њихова делатност", наводи Вања Ћулибрк из Првог основног јавног тужилаштво у Београду.

Тужилаштво апелује на грађане који сматрају да су оштећени да то пријаве полицији. Деловање таквих организација прати и МУП, односно посебно одељење за сузбијање секташког понашања.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво