Читај ми!

Марковић за РТС: Видовдан је празник жртве, а Сретење победе – Срби су приредили светски догађај

Сретењски устав је први демократски устав у Европи, а наш устанак је први успешни устанак неког малог народа у Европи, истиче историчар Предраг Марковић. Наглашава да су у празнику државности велике управо те две ствари прве у Европи и у свету, јер ниједан тако мали народ нема таква два догађаја. Указује и да се Видовдан и Сретење не могу поредити. Видовдан је празник жртве, а Сретење празник победе, истиче историчар.

Србија обележава Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је у Орашцу подигнут први српски устанак под вођством вожда Карађорђа, и када је 1835. године донет Сретењски устав – први модерни Устав Србије. Тај документ означио је почетак савремене српске државности. 

"Сретењски устав није први модерни Устав Србије, свака држава има први модерни устав. То је први демократски устав у Европи, источно од Рајне. У том тренутку 1835. године само Француска и Белгија имају такве уставе. Наш устанак је први успешни устанак неког малог народа у Европи", истиче Предраг Марковић.

Наглашава да се ниједан мали народ није сам ослободио као што смо ми 1804. године. То да су наше ствари, како каже, први устанак, први устав, јесте локално, али оно што је велико у празнику Дана државности је заправо што су те две ствари прве у Европи и у свету.

"Ниједан тако мали народ нема таква два догађаја", наглашава историчар. 

Од Марићевића јаруге до најслободоумнијег Устава 

Празник Сретење има једну оптимистичку ноту којој се Марковић радује. Наш народ је, објашњава, био пред истребљењем.

"Наша елита се крије у Марићевића јарузи, договара се како да их дахије не побију све. Њихова деца праве најслободоумнији Устав у Европи. У једној генерацији, ми смо од народа чије се вође крију у шуми у јарузи дошли до народа који уводи најбоље ствари које постоје у том тренутку у свету", наглашава историчар.

Сматра да не могу да се пореде Видовдан и Сретење. Дан државности су два велика оптимистичка празника, а Видовдан су трагични догађаји.

"То су велики догађаји, али Видовдан је празник жртве, а Сретење празник победе", указује Марковић.

Историја је као радијски програм 

Сматра да се национални идентитет гради и руши и да смо ми полако изградили тај стари-нови идентитет.

"Идентитет је као главица лука, он има разне слојеве и ми смо у једном тренутку имали неке друге идентитете, па смо се сада определили да обновимо тај српски идентитет", наводи историчар. 

Историја је, каже, много прича које се истовремено причају.

"Није то један глас, то је као радијски програм, где имате сто станица и бирате једну коју ћете да слушате или једну емисију. Питање је од тих историјских гласова које ћемо да слушамо", наводи Марковић.

Михајловић симболизује судбину српског народа

Председник Србије Александар Вучић ће уручити државна признања заслужним спортистима, уметницима, грађанима и организацијама.

Син недавно преминулог Синише Михајловића ће примити Сретењски орден којим је посмртно одликован прослављени фудбалер.

Марковић оцењује да је то добра вест, посебно што Синиша Михајловић својом судбином симболизује судбину српског народа. 

"Он је избеглица који је успео да постане један од највећих људи у послу којим се баве. Он је из Борова Села, где га је затекао рат и уништење. Његова животна прича је прича о победи и оптимизму, упркос невољама, упркос болести, упркос свему", рекао је Марковић. 

Додаје и да му највише поред многобројних четитки светских лидера највише значи честитка Гугла за Дан државности

"Гугл честита сваке године 15. фебруар. Не знам да ли се то види на сваком Гуглу или само у нашем региону. Али Гугл који је прозор у свет за већину људи данас, та честитка више значи данас него Илхама Алијева", оцењује историчар Предраг Марковић.  

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се