Читај ми!

Потребне све негативне крвне групе и 0+

Резерве крви су и даље смањене, кажу у Институту за трансфузију крви и напомињу да су све негативне крвне групе на минимуму.

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви каже да су, поред свих негативних крвних група, на минимуму и резерве 0+ крвне групе.

Из Института апелују на све да, без обзира на то која су крвна група, одвоје време и дају крв.

"Било би идеално да дневно имамо 300-350 јединица крви, нажалост, такви дани су од пандемије ретки, повремено имамо успешне дане, јуче смо сакупили преко 400 јединица, хвала Смедереву где је сакупљено 120 јеиница крви. Потребно нам је више таквих дана у континуитету", навела је Кнежевићева.

Институт данас ради до 19 часова, а један аутобус за трансфузију је испред Имоцентра на Новом Београду, а други испред Општине Звездара.

Током дана празника Институт ће радити од 8-15 часова, трансфузиони аутобуси сутра ће бити на Тргу Републике и код Икее, а екипе ће дежурати и у Коцељеви и Белотићу.

Давалац крви може бити свака здрава, одрасла особа, старости од 18-65 година код које се лекарским прегледом и провером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој би се та крв применила.

Интервал између давања крви је три месеца (12 недеља) за мушкарце и четири месеца (16 недеља) за жене. Давалац мора да има више од 50 килограма.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво